Halvin moottoripyörävakuutus? -Hintavertailun erot suuria

Moottoripyörävakuutusten hintavertailu [kuva]

Moottoripyöräilyn kausi on jälleen alkamaisillaan, joten on aika myös vertailla moottoripyörävakuutuksia. Hintavertailussa erot paljastuivat suuriksi eri vakuutusyhtiöissä, toisin kuin monissa muissa ajoneuvovakuutuksissa kuten mopovakuutuksissa. Esimerkiksi teho ei niinkään vaikuta, kuin moottoripyörän tyyppi ja vakuutuksen valittu laajuus. Vertailemalla vakuutusyhtiöitä voi säästää satoja euroja moottoripyörävakuutuksen hinnassa.

Moottoripyörien vakuutusvertailussa otimme kaksi varsin eri tyyppistä pyörää mukaan:

  • Suzuki GSX-S (1000 cm3), vm. 2017, ml. 3000 km
  • Harley Davidson Dyna (1600 cm3), vm. 2010 ml., 40 000 km

Toinen on tehokas Suzukin sporttipyörä ja toinen letkeään matkantekoon tarkoitettu perinteinen harrikka. Nimellisesti harrikassa on tehoja selvästi enemmän, mutta Suzuki on kuitenkin selvästi kevyempi (n. 220 kg vs. 315 kg).

Moottoripyörävakuutusten hintaa laskettaessa oletimme, että vakuutuksenottajalla on jonkin verran, mutta melko vähän kokemusta moottoripyöräilystä. Aikaisempaa vahinkohistoriaa ei kuitenkaan ole millään ajoneuvolla. Henkilö on lisäksi n. 30-40-vuotias.

Vakuutusten hinnat laskettiin kolmella eri vakuutustasolla; pelkällä liikennevakuutuksella, osakaskolla ja parhaimmalla kaskotasolla kussakin vakuutusyhtiössä. Liikennevakuutuksen lähtöbonukseksi saimme 20-40 % vakuutusyhtiöstä riippuen, sekä kaskon bonukseksi 70-80 %. Vaikka lähtöbonukset liikennevakuutuksessa olivatkin erisuuruisia eri vakuutusyhtiöillä, niin tästä huolimatta suurimmat lähtöbonusten tarjoajat eivät olleet halvimpia!

Omavastuuksi valitsimme liikennevakuutuksen osalta 150-200 €, tai mitä kullakin vakuuttajalla oli tätä lähinnä valittavissa. Vertailussa ei ole mukana mahdollisia asiakaskohtaisia etu- ja keskittämisalennuksia. Otimme mukaan sellaiset alennukset, jotka ovat saavutettavissa välittömästi, kuten maksutapa-alennukset, jäsenyysalennukset tms. Vertailu paljastaa kuitenkin hintaerot selvästi, eivätkä ne oletettavasti paljoa muutu vaikka bonuksia saisikin enemmän, koska tämä on mahdollista lähes kaikilla vakuuttajilla.

moottoripyörävakuutusvertailu.pngVertailun tulokset ovat oheisessa taulukossa. Hintaerot vakuutusyhtiöiden välillä olivat suuria kaikilla vakuutustasoilla.

Halvimman moottoripyörävakuutuksen sai OP Vakuutukselta Suzukille, jos vakuutuksena oli pelkkä liikennevakuutus tai osakasko. Täyskaskon sai halvimmalla Turvasta. Harrikan tapauksessa halvimmalla vakuutuksen saisi liikennevakuutukselle ja osakaskolle IF:ltä sekä täyskaskolle Aktialta. Halvimmilla vakuutuksilla oli myös ehkä hieman yllätyksellisesti alhaisempi lähtöbonus, mikä kertoo siitä ettei pelkkä bonuksen määrä kerro juurikaan todellisesta hinnasta. Vakuutuksen sisältökin ratkaisee.

Vakuutuksissa täyskaskot olivat kaikilla vakuutusyhtiöillä melko pitkälle samansisältöisiä, muutamaa lisäturvaa lukuunottamatta. Lähes kaikki vakuutukset sisälsivät ainakin hirvi-, palo-, varkaus-, ilkivalta-, oikeus-, kolari-, keskeytys-, vastuu-, ja hinaus/autopalveluturvat (sis. kattavuudellisia eroja), sekä vakuutusyhtiöstä riippuen muutamia erikoisempia turvia kuten rahoitus-, luonnonilmiö-, lasi- ja lunastusturvat.

Nämä 5 asiaa vaikuttavat eniten ajoneuvovakuutuksen hintaan

Hintaan vaikuttaa kuitenkin selvästi moottoripyörän tyyppi, vakuutuksen kattavuus ja itse vakuutusyhtiö. Keskimääräisesti edullisimmasta päästä oli Lähitapiola ja myös OP, kun hinnoittelua katsotaan kummallekin pyörätyypille vakuutusyhtiöittäin kaikilla vakuutustasoilla. Vertailun ”voittaja” riippuu kuitenkin henkilökohtaisesti siitä, millainen suoja pyörälle halutaan ja millaiset alennukset siihen on mahdollista saada.

Kuitenkin Suzukin vakuutus oli ehkä odotetustikin selvästi harrikkaa kalliimpi, parhaimmillaan jopa yli puolet. Vakuutusyhtiöittäin moottoripyörävakuutusten erot ovat suurimpia kuin millään muulla yleisimmällä ajoneuvotyypillä, kuten mitä Pankkiasiat.fi:n vakuutusvertailuissa on esiintynyt. On kuitenkin hyvä huomioida, että vakuutusten hinnat laskevat merkittävästi asiakasetu- ja bonusalennusten myötä. Vertailu paljastaa kuitenkin hinnoittelun erot hyvin vakuutusyhtiöittäin ja tuloksia voi pitää merkittävän suurina.

Katso myös:

Venevakuutusvertailu

Autovakuutusvertailu

Mopovakuutusvertailu

Muut Pankkiasiat.fi:n vakuutus- ja hintavertailut