Halvin liikennevakuutus ja kasko? Katso autovakuutusvertailu!

Liikenne- ja kaskovakuutusvertailu 2016 [kuva]

Teimme autovakuutusvertailun viimeksi vuoden 2014 syksyllä ja on jälleen aika päivittää vertailu. Onko reilussa vuodessa tullut muutoksia viime vertailun halvimpiin autovakuutuksiin? Vastaus on Kyllä, eikä voittaja näytä enää yhtä selvältä sillä tulokset olivat hajaantuneempia. Halvimman liikennevakuutuksen ja halvimman kaskon (+liikennevakuutuksen) tarjoajat ovat tällä kertaa poikkeuksetta eri vakuuttajia. Siten itselle halvin autovakuuttaja riippuu siitä haluaako vain liikennevakuutuksen, vai lisäksi laajan kaskon. Tulokset ovat mielenkiintoisia!

Aloittavilla kuskeilla bonukset voivat olla puhtaasti nolla, joten vakuutusten vertailu on rahanarvoista sillä ilman bonuksia niille tapaa tulla hintaa. Nykyisin useat vakuuttajat tarjoavat laajaan tai normaaliinkin kaskoon melkein täydet bonukset (60-70%), joten aivan kalleimmasta päästä ei tarvitse uudenkaan auton ja uuden kuskin aloittaa. Teimme liikennevakuutusvertailun sekä liikennevakuutus- ja kaskovertailun kahdeksalle eri vakuutusyhtiölle. Kummassakin tapauksessa bonukset ovat joko 0 % tai täydet 70 %. Lisäksi lopuksi laskimme mukaan vakuuttajan tarjoaman suurimman etualennuksen täysbonuksellisiin kaskovakuutuksiin. Etualennusprosenttia ei kannata suoraan seurata, sillä vakuuttajien kesken on suuria eroja, miten helppoa suuri alennus on mahdollista saavuttaa.

Autovakuutusvertailun oletuksina on noin 30-vuotias Espoossa asuva henkilö, jolla ei ole aiempaa vahinkohistoriaa takana eikä ao. autoja ole kolaroitu. Otimme viime vertailusta mukaan yhden täsmälleen saman auton, eli Toyota Auriksen joka on samalla vertailun vanhin auto. Vertailussa on mukana tällä kertaa seuraavat autot:

-BMW 530 Sport F11 xdrive, käyttöönottovuosi 2012 (258hv/190kW, ajettu alle 100tkm)
-Toyota Auris Linea Terra, käyttöönottovuosi 2010 (1.6l 132hv/92kW, ajettu n. 100 000km)
-Nissan Qashqai, käyttöönottovuosi 2015 (1.2l 115hv/85KWh ajettu alle 10tkm)

Kaikki autot ovat siis suhteellisen uusia, joista pieni ja kompakti Toyota on vanhin, n. 6 vuotta. Nissan Qashqai edustaa pientä ja uutta city-maasturiluokkaa, joka on ollut yksi myydyimmistä automalleista Suomessa viime aikoina. Vertailussa tehokasta farmaria edustaa BMW:n kolmilitrainen sport xdrive -malli.

Vertailussa kirkkaanvihreällä värillä korostettu hinta tarkoittaa halvinta hintaa ja hieman himmeämmällä korostettu toiseksi halvinta. Kolmanneksi halvin on vaaleanvihreällä korostettu. Kaikki kaskot ovat vakuuttajien parhaimpia (laajimpia) kaskoja. Alla vertailun tulokset:

autovakuutus_2016.pngViime vuoden voittaja POP pärjää edelleen halvimman liikennevakuutuksen vertailussa Nissanille ja Toyotalle, jos bonukset ovat 0%. Pohjola tarjoaa halvimman vaihtoehdon 70 % bonuksilla Nissanille ja kaikilla bonusvaihtoehdoilla BMW:lle. Myös Lähitapiola on kummallakin bonustasolla tasaisen edullinen. Viime vertailuun verrattuna Toyotan liikennevakuutuksen hinnat ovat sittemmin yleisesti ottaen kallistuneet, paitsi Fennia on pudottanut hintoja sekä POP 0 % bonuksen tapauksessa. Erot eivät kuitenkaan ole suuria.

Halvin liikennevakuutuksen ja kaskon yhdistelmä riippuu jokaisella vakuutusyhtiöllä vertailun automerkistä. Tässä halvimpia ovat yleisimmin Aktia ja Turva. BMW:lle selvästi halvimman kaskovakuutuksen tarjoaa Fennia, joka oli edullinen tälle automallille (eri auto) myös viime vertailussa. Turva pärjää keskimäärin parhaiten joka automerkille, vaikka otetaan myös parhaimmat etualennukset huomioon. Fennia on halvin Nissanille ja BMW:lle peräti 27 % (arvioimamme) etualennuksella, mutta tätä tasoa on selvästi vaikeampi saavuttaa kuin muiden parasta, vaikkakin pienempää etuprosenttitasoa.

Mitä eroa on sitten vertailun halvalla ja kalliimmalla kaskolla? Alla vertailun vuoksi muutama vertailun kaskon tarjoama suoja, jotka kuitenkin poikkeavat hinnoiltaan. Jokainen arvioi itse parhaiten, millaisesta suojasta haluaa maksaa. Kuitenkin suojat ovat lähes yhtä hyviä. Eroja tuli lähinnä ulkomaan autovakuutuksessa, rahoitusvakuutuksessa ja vastuuvakuutuksessa. Laajimmalta vaikuttaa Lähitapiolan tarjoama turva, mutta yhden turvan alle voi sijoittua muutakin, jonka toinen vakuuttaja merkitsee erikseen. Tähän emme tarkemmin pureudu.

autovakuutus_kasko_2016.png

Mikä on vertailun halvin tai ehkä myös paras vakuutusyhtiö? Luonnollinen vastaus on tietenkin se, että "riippuu jokaisen omasta vakuutustarpeesta". Onko tarve vain liikennevakuutukselle ja onko bonukset 0 %, 70 % vai jotain siltä väliltä? Vakuutusyhtiön valinnassa kannattaa painottaa myös sitä seikkaa, miten hyvin ne korvaavat vahinkoja vai taistelevatko viimeiseen asti, ettei vakuutuksenottajalle tarvitsisi maksaa korvauksia. Tällöin ei muutaman euron hintaeron pitäisi painaa vakuutuksen hinnassa. Suuntaa voi hakea esim. EPSI Ratingin vakuutusyhtiöiden asiakastyytyväisyysmittauksesta.

Vuonna 2015 parhaimmat vakuutusyhtiöt EPSI:n mukaan yksityisasiakkaille olivat Pohjola ja Lähitapiola. Ne pärjäsivät myös vertailussamme hyvin hinnan osalta. Eriyisesti Lähitapiola pärjäsi keskimäärin hyvin jokaisessa kategoriassa, vaikka kaikista halvin se ei ollut millään automerkillä tai bonustasolla. Omaan tarpeeseen huolellisesti valitulla vakuutuksella voi säästää satoja euroja vuodessa. Suosittelemme vakuutuksenottajaa vertailemaan haluttua autoa useammalla vakuuttajalla. Hyviä nettilaskureita on käytössä lähes jokaisella vakuuttajalla.

Koska vertailussa on yleensä valittava voittaja, vaikka se ei aina täysin tarkoituksenmukaista olisikaan, valitsemme tällä kertaa Lähitapiolan. Tulokseen vaikuttaa tasainen suoriutuminen hintavertailussa ja EPSI:n mittaama suuri asiakastyytyväisyys. Kunniamaininnan saavat Pohjola samoilla periaatteilla liikennevakuutuksessa sekä yleisemmin Turva, Aktia ja Fennia kaskon ja liikennevakuutuksen yhdistelmässä.

Tarkemmat tiedot vertailun vakuuttajista ja etualennuksista:

  • Fennia: Jotta suurimman alennuksen 27% saa, täytyy olla Fenniabonus -asiakas, sopimuksen alla yli 10 vakuutusta ja vahingottomia vuosia vähintään kaksi. Tällöin bonus on 24 % (lähtötaso 16 %) jonka lisäksi saa 3 % alennuksen heti liikenne- ja/tai kaskovakuutuksesta. Jos vakuutuksia on 3-10, lähtötasobonus 10 % ja maksimi 14 %, eli 3 % autovakuutusbonuksen kanssa 17 %.
  • Pohjola: 18 % alennuksen saa, jos on osuuspankin omistaja- sekä etuasiakas. Pohjolan etuasiakkuus vaatii vähintään 3 eri vakuutusta. Vakuutuksilla ansaitsee myös OP-bonusta, joita voi käytää OP:n laskuihin.
  • Lähitapiola: Suurin 17 % alennus vaatii vähintään 4 eri vakuutusta. Vakuutuksista saa S-bonusta.
  • IF: Suurimman 15 % alennuksen saa koti-, kasko- ja henkilövakuutuksella. Vakuutuksista saa K-Plussa pisteitä.
  • Turva: Laajimman turvan, eli Liittokaskon voi valita jos on jonkin sopimusliiton jäsen. 10 % välittömän liittoalennuksen lisäksi saa maksimissaan 10 % omistaja-alennuksen vahingottomien vuosien jälkeen. 10 % alennus vaatii 10 vuoden asiakkuuden, tai keskittäjäasiakkaalla 5 vuoden. Keskittäjä saa heti 7 % alennuksen, eli yhteensä 17 % liittoalennuksen kanssa.
  • Aktia: Aktian Premium -asiakas saa 10 % alennuksen autovakuutukselle. Aktialla on mahdollisuus 75 % kaskobonukseen. Aktian vakuutuksen tuottaa Folksam vahinkovakuutus.
  • Pohjantähti: 5 % alennuksen saa ajoneuvovakuutukselle, jos myös kotivakuutus on Pohjantähdessä.
  • POP: Suomen Vahinkovakuutus Oy tuottaa vakuutukse POP-ryhmälle ja Säästöpankille. Erityisiä etualennuksia vakuutuksille ei ole, mutta POP-vakuutus antaa maksimissaan 77 % bonuksen kaskoon.

Vakuutuksiin ei ole laskettu mukaan lyhytaikaisia kerta-alennuksia eikä ikäalennuksia. Jotkin vakuuttajat antavat pienen maksutapa- tai internetalennuksen, jotka olemme sisällyttäneet hintoihin.

Katso myös uusin autovakuutusvertailu.

Katso myös: Autolainalaskurilla lasket kätevästi autolainan kustannukset!