Sata vuotta korkohistoriaa

korkohistoria

Euribor-korot ovat nousseet muutaman negatiivisen vuoden jälkeen ryminällä takaisin positiiviseksi vuoden 2022 aikana, eikä vauhti osoita vielä hiipumista. Nykyisin Suomen peruskorko lasketaan kolmen edellisen kalenterikuukauden 12 kuukauden euriborien keskiarvona, pyöristettynä lähimpään prosenttiyksikön neljännekseen.

Katsoimme viimeksi korkohistoriaa vuoden 2016 alussa, eli 6 vuotta takaperin kun euriborit olivat juuri historiallisesti muuttuneet ensimmäistä kertaa negatiivisiksi ja Suomen peruskorkokin saavutti nollan.

Peruskorko asetetaan puoleksi vuodeksi eteenpäin ja vuoden alussa se asetettiin 2023 kesäkuun loppuun saakka 2,5 % tasolle. Se on historiallisesti varsin suuri ja nopea korotus, kerralla 2,5 %-yksikköä tai vuoden takaisesta peräti 3,0 %-yksikköä. Matkaa on silti vielä paljon tasoihin, joissa peruskorko on yleisimmin pyörinyt viimeisen sata vuotta tai yli. Suurimman osan aikaa korko on muuttunut 4,0-8,0 % välillä, käyden suurimmillaan 10,0 % vuonna 1924.

Vuoden 2023 alussa inflaatio on edelleen noin 10 % tasolla euroalueella, mikä tarkoittanee että ohjauskorkoja joudutaan nostamaan vielä merkittävästi. Tämä käy ilmi EKP:n rahapoliittisesta katsauksesta joulukuulta (Suomen Pankki, tiedote). EKP nosti kaikkia kolmea ohjauskorkoaan 0,5 %-yksikköä; perusrahoitusoperaatioiden korko on 21.12.2022 alkaen 2,50 %, maksuvalmiusluoton korko 2,75 % ja talletuskorko 2,00 %. Euriborit eli markkinakorot ovat jo tätänkin korkeampia, esimerkiksi 12 kk euribor 30.12.2022 jo 3,291 % ja 3 kk euribor 2,132 %.

peruskorkohistoria2023.png

Suomen peruskoron laski vuoteen 1998 Suomen Pankki kerran vuodessa ja tästä eteenpäin valtiovarainministeriö kahdesti vuodessa. EKP:n ohjauskorko vaikuttaa markkinakorkoihin euroalueella, jotka puolestaan vaikuttavat Suomenkin peruskorkoon. Huomiona että peruskorko ei ole sama asia kuin ohjauskorko. Ohjauskorko on ylin EKP:n rahapolitiikan väline, millä määritetään kulloinenkin rahan hinta euroalueella. Peruskorko asettaa Suomessa minimikoron, jota pankit eivät voi hinnoittelussaan alittaa.

euriborhistoria.png