Suurin osa sijoittajista sortuu toistuvasti tai ainakin joskus klassisiin kaupankäyntivirheisiin. Olemme sijoittajina ehkä tunnistaneet vaaranpaikat, mutta voiton tai tappion huumassa hermo lopulta pettää ja sorrutaan kalliisiin huonoihin päätöksiin.
Moni on ehkä kuullut akronyymin ”FOMO”, fear of missing out eli pelko jäädä osattomaksi suurista sijoitusvoitoista. Tällaisia nousuja on ollut viime vuosina kuumissa tekno-osakkeissa, kuten Tesla, Gamestop, Amazon, Apple, joiden lisäksi lukuisat pienemmät ”hype-osakkeet” kuumilla aloilla ovat tikanneet jopa kymmenien prosenttien päivänousuja. On kiire ostaa ja päästä tästä noususta osalliseksi. Onko mukaan lähteminen aina virhe?
Jättinousut saavat joskus maltillisenkin sijoittajan ohittamaan loogisen ajatusprosessin ja ”fomottamaan” mukaan tulikuumaan osakkeeseen. Kunnes päivän parin päästä osake romahtaa ja sijoitus on raskaasti tappiolla. Millaisilla yksinkertaisilla, mutta tehokkailla säännöillä sijoittaja on voitollinen?
1) Myy tappiolliset osakkeet nopeasti, anna voitollisten juosta
Vaikuttaa yksinkertaiselta asialta, mutta käytännössä ei sitä ole. Keskimääräinen sijoittaja tapaa pitää tappiolliset osakkeet salkussa, toivoen näiden palaamista vähintään ostohintaan. Tämä on usein fomottamisen jälkiseuraus, jolloin tällaista sijoittajaa sanotaan myös bagholderiksi, tai suomalaisittain turskan tai tappioiden kantamiseksi salkussa. Toki hyvä ja harkittukin sijoitus menee joskus pieleen. Tappiolla myyminen on kuitenkin aina karvasta.
Toisinaan kun tappioita alkaa kertyä, niin sijoittaja alkaa pohtia sen ainoan voitollisen osakkeen myymistä, jottei sekin valahda tappiolle. Tai uudet sijoitukset myydään nopeasti pikkuvoitolla ja tappiolliset mätänevät salkussa. Vaarallinen psykologinen tappioiden kierre on valmis.
2) Osta halvalla ja myy kalliilla
Jos sijoitus ei ole halpa, se ei sitä ole. Sijoittajan mieli keksii herkästi tekosyitä, jolla kalliilla ostamista perustellaan. Kun seuraa voimakkaita osakkeen hinnannousuja päivästä toiseen ja lukee muutaman artikkelin maailmaa mullistavasta teknologiasta, on helppo harhautua mukaan kuplaan, joka pian poksahtaakin silmille ja sijoituksesta on jäljellä ehkä kymmenesosa.
Pitkällä tähtäimellä ylihinnan maksaminen vähentää aina tuottoja, vaikka toisinaan osake palautuukin romahduksesta.
3) Tälläkin kertaakin se on samaa kuin aiemminkin
”This time it’s different”, tai ”nyt on eri ajat” on klassinen lause, joka on kuultu aina jossain vaiheessa kuumassa osakebuumissa, joilla korkeita hintoja perustellaan. Ei haluta uskoa tai kuulla, että hinnat voivat romahtaakin, kun alitajuisesti ehkä tunnistetaan osakkeiden kalleus. Se mikä menee ylös, tulee joskus alas. Tämä pätee erityisesti sijoittamisessa, kun hinnat irtoavat realiteeteista.
Tunteemme ja psykologia haluavat aina uskoa parasta – mutta tämäkään kerta ei ole erilainen kuin aiemmat muut. Historia ei ehkä toistu täysin samanlaisena, mutta se ainakin rimmaa hyvin kuten sanotaan.
4) Ole kärsivällinen
Kärsivällisyys on voitokkaan sijoittajan hyve. Koskaan ei pitäisi olla kiire sijoittamaan, eikä siinä ole mitään väärää, jos istuu tovin käteiskasan päällä odottaen todellista hyvää ostomahdollisuutta. Kärsivällisyys on oiva työkalu, jolla sijoittaja pitää itsensä poissa ongelmista. Kärsivällisyys on kenties tärkein sijoittajan hyve, mutta se ei tarkoita että tappioita pitää kantaa loputtomiin.
5) Sulje televisio
Tämä tarkoittaa tosiasiassa, että älä seuraa markkinoita jatkuvasti. Minuutista toiseen markkinoiden vahtaaminen nostaa vain verenpainetta ja tuo mieleen kasvavia epäilyksiä. Mieli täyttyy tarpeettomasta ja turhasta tiedosta, joka taas johtaa herkästi vääriin johtopäätöksiin ja kokonaisuutta tai olennaisia asioita on vaikea enää nähdä.
6) Riski ei vastaa tuottoasi
Tarpeeton riski voi johtaa sijoituspääoman menetykseen, kun sijoitus menee pieleen. Sijoita konservatiivisesti ja kasvata kassaa hiljalleen ajan myötä mahdollisimman pienellä riskillä. Laskennallisesti tätä voi tehdä salkun optimoinnilla, mutta myös muuten tarkkaan harkitsemalla.
Kuumilla osakkeilla onnistuessaan kassa voi jopa moninkertaistua, mutta korkeat tuotot tarkoittavat myös korkeaa riskiä. Korkealla riskillä pääoma menetetään nopeasti ja on epätodennäköisempää, että onnistut iskemään kultasuoneen uudestaan.
7) Älä mene massan mukaan
Kun lähes kaikki ovat samaa mieltä markkinoiden suunnasta, oli syy mikä tahansa, niin usein juuri päinvastainen tapahtuu. Tämä linkittyy läheisesti sääntöihin 2 ja 4. Kun muut ostavat paniikissa, sinä myyt ja kun muut myyvät paniikissa, sinä ostat. Sijoittajalegenda Warren Buffet on myös lausahtanut että ”osta, kun veri virtaa kadulla”.
Maailman menestyneimmät sijoittajat tekevät harkittuja sijoituksia ja kerryttävät pääomaa hiljalleen. Jossain vaiheessa korkoa korolle -vaikutus alkaa myös näkyä kertyneessä pääomassa, kun kertynyttä pääomaa sijoitetaan uudelleen.
Lopuksi
Nämä ovat yksinkertaisia sääntöjä, mutta lähes mahdotonta noudattaa aina ja yksinomaan. Siksi ne ovat mahdottomia. On lähes takuuvarmaa, että jokainen sortuu näihin virheisiin joskus. Mutta jos näitä pystyy noudattamaan säännöllisesti, on myös lähes varmaa että jossain vaiheessa investointitavoitteet täyttyvät.
On tärkeää ymmärtää, että markkinat liikkuvat sykleissä. Näin ne ovat aina tehneet. Joskus syklit karkaavat käsistä ja tulee ylilyöntejä molempiin suuntiin. Silloin kannattaa olla tarkkana ja erinomaisia tilaisuuksia voi avautua. On parempi, jos on oikeassa enemmän kuin puolet syklistä.
Jos harkittu ja hyvä sijoitus menee tappiolle, niin se ei tarkoita vielä, että sääntöjä on rikottu. Päinvastoin, jos mikään harkitun sijoituksen fundamenteista ei ole muuttunut, niin miksi myydä? Ennen pitkää hyvä sijoitus löytää arvonsa. Jos taas tappiollinen sijoitus on ostettu hetken huumassa, niin se ei ole harkittu ja fundamentteja ei ole. Toki se voi vielä palautua, mutta on enemmän jo tikan heittoa. Tappiollisissa sijoituksissa uudelleen arviointi kannattaa mahdollisimman pian ja tarvittaessa katkaista tappiot nopeasti, jos sijoitukselle ei löydy riittävästi perusteita.
Lopulta ei ole väliä, onko sijoittaja ”bull” vai ”bear” eli osto- vai myyntikannalla. Molemmat ovat alttiita rikkinäisen kellon syndroomalle yhdessä syklikierrossa (ylhäältä alas ja ylös tai alhaalta ylös ja alas) ja ajoittaminen on tunnetusti hankalaa. Tärkeintä on kärsivällisyys ja luotto siihen, että pitkällä aikavälillä sääntöjen noudattaminen tuottaa hedelmää. Silloin väliaikainen tappiolla olo ei ole vaarallista, vaan ennen pitkää osakkeet ovat aina nousseet yli entisten huippujen.