Yritysanalyysi: Tuloslaskelma
Tuloslaskelma kertoo yrityksen liiketoiminnan tuotoista ja kuluista tietyltä kaudelta. Katsotaan mitä tietoa tuloslaskelmasta saa irti ja miten, perustasolla sijoittajan näkökulmasta.
Tuloslaskelma kertoo yrityksen liiketoiminnan tuotoista ja kuluista tietyltä kaudelta. Katsotaan mitä tietoa tuloslaskelmasta saa irti ja miten, perustasolla sijoittajan näkökulmasta.
Osakkeen hinta on kompleksinen dynaaminen prosessi ja siihen vaikuttavat monenlaiset tekijät, mutta mitä ne ovat?
Pörssinoteeratuilla osakkeilla tai arvopapereilla kertyy hintahistoriaa, jota voi hyödyntää monella tapaa esimerkiksi riski/tuottosuhteen määrittelyssä. Katsotaan millaista informaatiota menneistä hinnoista voi saada ja miten siitä voisi hyötyä.
Mitä muita keskiarvoja on kuin tavallinen eli aritmeettinen keskiarvo? Kun puhutaan keskiarvosta, onko tämä keskiarvo todella oikea keskiarvo?
Usein puhutaan koroista, mutta mikä on reaalikorko ja miksi siitä pitäisi jotain tietää? Tavallisesti korko kuvaa lainanoton kustannuksia, tai säästöjen ja investointien tuottoa. Katsotaan artikkelissa reaalikorkohistoriaa sekä nimellis- ja reaalikoron eroja.
Miten lasketaan sijoittajan tuotto? Yksinkertainen tuottolaskenta helppoa ja monille riittää suuruusluokan haarukointi, mutta tuottolaskelmista saa myös monimutkaisia. Artikkelissa katsotaan tuoton laskennan periaatteita, joilla onnistuvat monenlaiset tuottolaskelmat.
Suurin osa sijoittajista sortuu toistuvasti tai ainakin joskus klassisiin kaupankäyntivirheisiin. Olemme sijoittajina ehkä tunnistaneet vaaranpaikat, mutta voiton tai tappion huumassa hermo lopulta pettää ja sorrutaan kalliisiin huonoihin päätöksiin.
Osakkeiden osto on hieman kuin huutokauppaa, jossa tarjouksia voi tehdä kaupattavasta kohteesta. Mutta miten osakekauppa oikeastaan toimii ja mitä on niiden hintojen taustalla, tai kuinka kurssikäyrää tulisi lukea? Artikkelissa katsotaan asiaa perustasolla hintamuutosten näkökulmasta.
Millaiset excel-kaavat ovat hyödyllisiä sijoittamisessa? Artikkelissa käydään läpi muutamia olennaisia kaavoja auki selitettynä, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai muiden kaavojen osana.
Miten sijoitussalkku optimoidaan? Käymme läpi vaiheittain kuinka optimointia voi tehdä esimerkiksi excelissä, laskemalla sopivan riski-tuottosuhteen omien mieltymysten mukaisesti.