Halvin venevakuutus? Katso venevakuutusvertailu

Venevakuutusvertailu [kuva]

Vakuutusten hintavertailujen sarjassa on vuorossa venevakuutus viiden vakuutusyhtiön kesken. Veneen vakuuttaminen ei ole pakollista, toisin kuin auton liikennevakuutus. Useat vakuutusyhtiöt myyvät veneisiin vapaaehtoista kaskovakuutusta, joka toimii melko samoin kuin auton kasko.

Vertailun veneeksi on valittu melko yleinen Silver Fox 485 –tyyppinen perämoottorivene. Venevakuutusten hinnoissa ei ole juurikaan eroa merkkien tai pienten tyyppierojen/kokoluokkien välillä (ks. alla), joten vakuutusten hintaerot vakuutusyhtiöiden kesken nousevat hyvin esille jo yhdellä vertailun veneellä. Otimme myös lyhyesti vertailuhinnat Bavaria 30 –tyyppiselle purjeveneelle kolmelta vakuuttajalta. Teimme vertailut vakuutusyhtiöiden kattavimmalla ja halvimmalla venekaskolla.

Oletuksena on normaalikäytössä oleva vene, joka on katsastettu (huom. veneen katsastus ei ole pakollista, mutta rekisteröinti on). Vertailun veneet:

  1. Silver Fox 485R, vuosimallia 2009, jossa moottorina on saman vuoden Mercury 60hv. Koko paketin arvo on n. 15 000 €
  2. Bavaria 30 Cruiser, purjevene moottorilla (Volvo Penta 20hv) vuosimallia 2006. Pituus 9,5m, leveys 3,3m. Käyttötunnit n. 1200. Koko paketin arvo on n. 40 000 €.

Kaikilta vakuutusyhtiöiltä emme saaneet venevakuutuksille hintatietoja. Vertailussa olevien lisäksi venevakuutuksia tarjoavat ainakin Turva, Lähitapiola ja Fennia.

Venevakuutuksen hintaan vaikuttavat tekijät

Tärkeimmät venevakuutuksen hintaan vaikuttavat tekijät ovat veneen ja varusteiden kokonaisarvo, sekä valittu omavastuun määrä. Vakuutusyhtiöt haluavat useimmiten tietää varsin yksityiskohtaisesti veneen ja moottorin tiedot runko- ja rekisterinumeroineen tavanomaisten merkin, vuosimallin, tehon ym. lisäksi, mutta näillä ei ole juurikaan vaikutusta hintaan samoissa määrin kuin on koko veneen arvolla ja omavastuun määrällä. Näiden ohella merkittävin tyypillisin hintaan vaikuttava tekijä varsinaisesta venekalustosta on moottorin teho venetyyppiin nähden. Myös katsastamaton vene useimmiten nostaa vakuutuksen hintaa, varsinkin jos kaskon taso on laaja.

Monilla vakuutusyhtiöillä on melko vähän valinnanvapautta vaikuttaa vakuutusten sisältöön, muuten kuin valitsemalla standardimuotoisen laajan tai suppean vakuutusturvan (Pohjolalla kaskotasoja on kolme). Joillakin yhtiöllä voi valita muutamia laajan kaskon lisäturvia niin halutessaan. Vuosihintaan voi vaikuttaa parhaiten säätämällä omavastuun määrää, joka vertailussa oli useimmiten valittavissa n. 150-2000 € välillä vakuutusyhtiöstä riippuen. Toki lähes kaikilta yhtiöiltä voi pyytää henkilökohtaista tarjousta oman tarpeen mukaan. Suppeat turvat yleensä sisältävät ilkivalta, varkaus, palo ja vastuuvakuutuksen useimmilla vakuuttajilla, joten kannattaa harkita minkäarvoiseen veneeseen tarvitsee laajan turvan.

Venevakuutukset voivat kerryttää bonusta (esim. Pohjola, Alandia ym.), joilloin aikaa myöten vakuutuksesta tulee halvempi autokaskon tapaan. Lisäksi katsastettu vene laskee venevakuutuksen hintaa, esim. POP ja Fennia tarjoavat suoraan 20 % alennuksen. Niin ikään jotkin vakuuttajat antavat mahdollisuuden talviajan säilöntäalennukseen, jos telakointiaika on säännöllinen (mm. Pohjola).

Veneilyssä merkittävin vaara lienee myrskyvahingot, tai karille ajo jonka vakavuus voi vaihdella veneen uppoamisesta lieviin potkurivahinkoihin. Nämä kuuluvat useimmiten veneen laajaan kaskoon, joten näiltä suojautuakseen on valittava laaja kasko. Vakuutusyhtiöiden kesken laajan turvan vakuutussisältö vaihteleekin enemmän kuin suppean turvan. Laajan kaskon tyypillisiä turvia ovat suppean turvan lisäksi mm. konerikko-, masto-, takila-, räjähdys- ja salamaniskuturvat ym. joista kaikki eivät ole toisten vakuuttajien laajassa turvassa mukana kun taas toisilla nämä ovat. Siksi on hyvä miettiä, mitkä venevahingot ovat itselle mahdollisimpia tapahtuvaksi ennen kuin vakuutuksia alkaa vertailla.

Venevakuutushintavertailu

venevakuutus_hintavertailu.png

Vertailun halvimmaksi kattavimmaksi kaskovakuutukseksi tuli ahvenanmaalaisen venevakuuttamiseen erikoistuneen Alandian venevakuutus. Halvimmalla suppean turvan saa Pohjolalta. Alla olevissa lisätiedoissa on vakuuttajittain hintojen taustaoletukset sekä hintoja sen mukaan, kun muutamia vakuutuslaskurien pohjatietoja on muutettu. Jos esimerkiksi Pohjolan vakuutukseen laitettaisiin marraskuusta huhtikuuhun kestävä säännöllinen puolen vuoden talvitelakointiaika, laskisi se vakuutuksen hintaa n. 80 € milloin Pohjolan paras kasko olisi vertailun halvin. Katsastamaton vene nostaisi Pohjolalla hintaa jopa 180 €, mutta Folksamilla alta 60 €.

Bavaria -purjeveneen tapauksessa IF:in paras kasko olisi edullisin, kun taas Pohjolalta osakaskon saisi edullisimmin. Yllä olevaa hintavertailua ei siis kannata ottaa ehdottomana vertailuna, vaan huomioida talvisäilytysaika, katsastus/katsastamattomuus, käyttöalueen tyyppi (karikkoja?), muut vakuutukset samassa vakuutusyhtiössä (etualennukset) ja muut vastaavat tekijät. Vakuutusten kattavuudessa on eroja vakuuttajien kesken jopa parhaassa kaskossa, joten vakuutusehdot kannattaa lukea ainakin sen osalta, minkä venevahinkojen arvioi itselle todennäköisimmin tapahtuvaksi.

Lisätiedot vertailun hinnoista vakuuttajittain:

IF

-Valittavissa täyskasko tai osakasko

-Täyskaskon bonus heti 60 %

-Hinta laskettu omavastuulla  850 €

-Katsastamattoman Silver Fox -veneen hinnat olisivat täyskaskolle 296 € ja osakaskolle 227 €

Alandia

-Hinta laskettu 900 € omavastuumäärällä

-Vakuutukseen saa 60 % bonuksen heti

-Vakuutukseen saa 10 % omavastuualennuksen jokaisesta vahingottomasta vuodesta

-150 € omavastuulla vakuutuksen hinta n. 272 €

Pohjola

-Kolme eri kaskotasoa (vertailussa superkasko ja osakasko

-Hinta laskettu venevahingolle omavastuulla 840 €

-Katsastamaton vene nostaisi vakuutuksen hintaan n. 180 €

-Säännöllinen telakointiaika esim. marraskuusta huhtikuuhun laskisi superkaskon hintaa n. 80 €

-Purjeveneelle käytettiin merikelpoista katsastusluokkaa ( 1 ja 3, hinta sama)

Folksam

-Valittavissa joko kasko tai osakasko

-Hinta laskettu omavastuulla 600 €

-Katsastamattoman Silver Fox -veneen kasko olisi arviolta 269 € (ei vaikutusta osakaskoon)

-Kasko Bavarialle lisättynä keskeytysvakuutuksella sekä masto- ja takilavakuutuksella olisi 735 €

POP Vakuutus

-Pienvenevakuutuksella valittuna Silver Foxille on yksi vakuutustaso, POP Vene XL

-Jos Silver Fox olisi vakuutettu perämoottorivenevakuutuksena, olisi vakuutuksessa 2 tasoa, POP Vene XL (hinta 261 €) ja POP Vene S (hinta 93  €)

-POP Vakuutuksella ei ole erikseen purjevenevakuutusta (sivulla olevien tietojen perusteella tämä olisi ilmeisesti saatavissa)

-Hinnoissa mukana 10 % alennus

---

Onko sinulla kokemusta eri vakuutusyhtiöistä? Voit arvostella vakuutusyhtiöitä ja niiden palveluja Pankkiasiat.fi:n vakuutusyhtiövertailussa.

Katso kaikki Pankkiasiat.fi:n vakuutusyhtiö- ja pankkihintavertailut täältä.