Mistä halpa matkavakuutus? Katso päivitetty vertailu

Matkavakuutusvertailu [kuva]

Matkavakuutusten hintavertailu on tullut jälleen ajankohtaiseksi koronan aiheuttamien rajoitusten jälkeen. Viimekertaisessa parin vuoden takaisessa vertailussa oli mukana seitsemän vakuutusyhtiötä, joista halvimmalla matkavakuutuksen sai AIG:ilta ja Fennialta. Matkavakuutusten hinta riippuukin paljolti siitä, kuinka paljon ja mitä vahinkoja se kattaa, joten pelkkä hinta ei kerro kaikkea.

Koronaviruksen vaikutus matkavakuutuksen korvaukseen on ajankohtainen asia - keräsimme lyhyesti tästä tietoa artikkelin loppuun.

Hintavertailun oletukset

Hintavertailussa on mukana vain määräaikaiset matkavakuutukset, jotka ovat edullisempia kuin jatkuvat matkavakuutukset jos matkaa tehdään noin kerran vuodessa. Matkavakuutusvertailussa on oletettu, että matka kestää kaksi viikkoa.

Jos kohdemaa on valittavissa, laitoimme maaksi oletuksena Japanin, joka on riskeiltään neutraali kaukomatkakohde. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät mahdollista maan valintaa, vaan alueen ja yleisempiä kysymyksiä. Jos maa ei ole konfliktialue tai muuten vaarallinen maa, eikä myöskään Yhdysvallat (jonne vakuutukset usein kalliimpia kuin muualle), niin hinnat eivät yleensä poikkea maan perusteella paljoakaan.

Vertailussa on oletettu, että henkilö on 30-40 vuotias suomen kansalainen, jolla on voimassaoleva kela-kortti. Lomailu on normaalia lomailua, eikä sisällä vaarallisia lajeja. Useat vakuuttajat myöntävät pyynnöstä vakuutuksen lisäturvia vaarallisille urheilulajeille tms. jotka vaikuttavat usein hintan.

Matkavakuutusten hintavertailun tulokset ovat ao. taulukossa. Hinnat ovat ilmoitettu matkustaja- ja matkatavaravakuutukselle, sekä myös pelkälle matkustajalle. Hintojen alapuolella näkyvät niitä vastaavat maksimikorvaukset ja omavastuu, sekä millaista kattavuutta vakuutusturvaan kuuluu. Vertailussa ei ole listattu kaikkea, kuten matkatavaroiden tai matkan peruuntumisen korvattavuutta. Nämä kannattaa lukea matkavakuutuksen ehdoista.

matkavakuutusvertailu.pngTällä kertaa halvimman määräaikaisen matkavavakuutuksen saa POP-vakuutuksesta. Myös edellinen voittaja AIG on edullinen, kuten myös IF.

AIG:lla kattavuustasoja on kolme, pronssi, hopea ja kulta, eikä korvausmääriä voi erikseen valita, mutta vertailu tehtiin kattavimmalla kultatasolla.

Pelkän matkustajavakuutuksen tapauksessa halvin matkavakuutus löytyy POP-vakuutuksesta, mutta edullisia ovat myös muut OP:ta lukuun ottamatta. 

Matkatavaravakuutuksen hinnat ovat laskettu kaikilla vakuutusyhtiöillä 1000 euron tai sitä lähinnä olevaan korvausmäärään, joten maksimikorvausta säätämällä kokonaisvakuutuksen hintakin voi laskea merkittävästi.

Kattavuudeltaan kaikki matkavakuutukset ovat pääosin samansisältöisiä, mutta joitakin poikkeavia lisäturvia löytyy samaan hintaan riippuen vakuutusyhtiöstä. Vertailu antaa kuitenkin hyvän kuvan hinnoittelujen eroista, mutta loppujen lopuksi hintaerot eivät ole kovin suuria.

Hintoihin voivat vaikuttaa myös vakuutusyhtiöiden keskittämisedut, jolloin matkavakuutuksista saa alennusta jos muitakin vakuutuksia tai asiointia on samassa yhtiössä tai konsernissa.

Kuten olemme vakuutusvertailujen yhteydessä painottaneet, ei pelkkää hintaa kannata välttämättä katsoa, vaan myös vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjä voi olla arvokasta vilkaista. Suuntaa saa esim. FINE:n vakuutusyhtiöiden tyytyväisyystutkimuksista.

Koronaviruksen vaikutus matkavakuutuksen korvauksiin

OP: Koronan vaikutus korvauksiin riippuu matkavakuutuksen laajuudesta. OP suosittelee matkavakuutukseen matkustajan kriisiturvaa, joka kattaa pandemian. Kuitenkin, jos maalle on annettu aiemmin suositus välttää matkustamista koronan vuoksi, niin mahdollista tautia ei korvata. Matkan peruuntumisen kuluja korvataan jos suosituksesta on alle 50 päivää.

IF: Matkavakuutuksesta korvataan matkan peruuntuminen kaikkiin kohteisiin ulkomailla ja kotimaassa, jos matka olisi alkanut viimeistään 25.3.2020. IF korvaa matkustajille paluumatkasta mahdollisesti koituvia kohtuullisia ja välttämättömiä ylimääräisiä matka- ja majoituskustannuksia enintään 2 000 euroon saakka yhtä matkaa ja vakuutettua kohden. Korvausta ei makseta, jos matka on varattu sen jälkeen kun ulkoministeriö on antanut suosituksen olla matkustamatta koronan vuoksi.

Turva: Matkan peruuntuminen ei ole korvattavaa viruksen tartuntapelon, viranomaisen antaman matkustuskiellon tai lentoyhtiön lentojen perumisen perusteella. Matkustajavakuutuksesta voidaan korvata matkalla alkanut koronaviruksen aiheuttama sairaus matkasairautena. Matkasairauden hoitokulujen lisäksi voidaan korvata mahdollinen matkan pitkittyminen sairauden johdosta sekä tarvittavat uudet matkajärjestelyt. Jos ulkoministeriö on suosittanut olla matkustamatta koronanviruksen vuoksi, niin korvausta ei makseta.

Lähitapiola: Matkavakuutuksesta ei korvata koti- tai ulkomaan matkojen peruuntumisia pelkästään koronaviruksen vuoksi. Koronavirukseen tai johonkin muuhun sairauteen sairastuminen matkalla korvataan normaalisti matkasairautena, jos sairauden ensioireet ovat alkaneet matkan aikana. Lähitapiola ei mainitse ulkoministeriön matkustussuosituksista koronaviruksen vuoksi, joten tämä on hyvä vahvistaa Lähitapiolasta.

Fennia: Matkavakuutus ei korvaa matkan peruuntumista, jos se on peruutettava hallituksen kehotuksesta tai omasta halusta. Matkavakuutus ei myöskään korvaa koronan vuoksi mahdollisesti tehtävien uusien rajoitusten vuoksi aiheutuvia matkan peruuntumisia tai keskeytymisiä. Koronavirukseen sairastumisen tai muun johdosta tehtävä matkan peruuntuminen korvataan oman tai läheisen sairastumisen takia. Fennia korvaa rajoitetusti matkalla koronaan sairastuneen kuluja.

POP: Koronaan pätevät yleiset sairastumiseen liittyvät peruuntumis- ja korvausehdot. Esimerkiksi vakavaan omaan tai lähiomaisen sairastumiseen liittyvät peruuntumiskulut korvataan. Koronapeloista johtuvia peruutuksia ei korvata. POP suosittelee noudattamaan ulkoministeriön matkustussuosituksia.

Lue lisää:

Muut Pankkiasiat.fi:n vakuutusvertailut ja pankkivertailut.