Puhelimella maksaminen on lisääntynyt voimakkaasti parina viime vuotena ja mobiilimaksupalveluiden määrä ja laatu ovat kasvaneet. Matkapuhelin on jo varsinainen mobiililompakko, jolla tekee niin pienet kuin suuretkin ostokset nopeasti mobiilimaksuna joko lähimaksuna kassalla, siirtona kaverille tai lukuisissa verkkokaupoissa. Monessa maksusovelluksessa omaa maksuhistoriaa (kulutustottumuksia) on myös helppo seurata. Katsomme ja vertailemme artikkelissamme hieman tarkemmin, millaisia mobiilimaksamisen palveluita on saatavilla.
Pankkiasiat.fi maksusovellusvertailusta näet kootusti ajankohtaiset maksusovellukset
Mobiilimaksu tai maksusovellus on kattotermi puhelimella maksamiselle, eivätkä kaikki maksupalvelut ole ominaisuuksiltaan tai käytettävyydeltään samanlaisia. Mobiililompakko ei ole välttämättä sama asia kuin maksumahdollisuus ja maksusovelluskin voi tarkoittaa eri asioita, kuten rahansiirtopalvelua, virtuaalimaksukortteja, prepaid-tiliä tai vaikkapa ruokatilauspalvelua. Mobiilimaksamisen koko kirjoa voi sanoa jopa sekavaksi.
Koska usein mobiilompakkoon kuuluu P2P-rahansiirto (henkilöltä henkilölle), omien maksukorttien käyttö tai palveluntarjoajan mobiilimaksutili/kortti, keskitymme näihin ominaisuuksiin. Kaikki palveluntarjoajat eivät puhu palvelustaan mobiililompakon nimellä, mutta kyse on useimmiten samoista ominaisuuksista. Mobiililompakko tai maksupalvelu sisältää yleensä seuraavat ominaisuudet:
1. Mobiililompakko eli puhelimeen varastoitavien fyysisten maksukorttien tiedot maksamista varten
Mobiililompakot ovat itsessään maksuttomia käyttää ja niiden ensisijainen tarkoitus on varastoida tavallisten maksu- tai luottokorttien tiedot puhelimella maksamista varten. Toki kuitenkin kortinkäyttö tms. palkkiot menevät kuten fyysisilläkin korteilla. Mobiililompakossa voi tarjoajasta riippuen säilyttää useiden maksukorttien tiedot, jolloin on kätevää maksaa omalla suosikkikortilla nettiostoksia ja laskuja suoraan puhelimella kansainvälisesti ilman kyseisten fyysisten korttien mukana kuljettamista. Parhaat lompakot ovat erittäin turvallisia käyttää, eikä korttien tietoja tarvitse antaa saajalle toisin kuin fyysissä korteissa.
Joillakin palveluntarjoajilla asiakas avaa prepaid- tilin, jonne voi siirtää itse rahaa haluamansa määrän ja jolta maksut menevät ja johon ne tulevat. Joissakin myös pankkitili voidaan kytkeä maksuliikenteeseen. Prepaid-tiliin voi liittyä ns. virtuaalinen Mastercard tai Visa -maksukortti, jota voi käyttää puhelimesta kuten pankin fyysistä maksukorttia. Joillakin myös luotto-ominaisuus on käytettävissä. Prepaid- tai luottotilin käyttö on kuitenkin usein maksullista esim. laskunmaksussa tai rahansiirroissa. Mobiililompakko ei välttämättä sisällä rahansiirtopalvelua, jolloin on vaikeampaa maksaa pieniä maksuja nopeasti esim. kaverille.
2. P2P –rahansiirto on nopeaa maksuvälitystä henkilöltä henkilölle, tai useammalle henkilölle
P2P eli ”person to person” on kätevä ominaisuus henkilöiden väliseen nopeaan rahansiirtoon, laskun jakamiseen tai kaverille vippaamiseen, jolloin maksun voi parhaimmillaan lähettää reaaliaikaisena sekunneissa ns. ”yhdellä täppäyksellä tai pyyhkäisyllä”. P2P-palvelu vaatii, että vastaanottajalla on vastaava palvelu (ja prepaid-tili tai pankkitili). Tällainen nopea rahansiirto on yleensä rajattu pienemmille summille, mutta palvelutarjoajasta riippuen suuremmatkin summat ovat mahdollisia (satoja euroja per päivä).
P2P-maksaminen sisältyy monesti lisäominaisuutena mobiililompakkoon tai maksusovellukseen. Haittapuolena tällaisessa henkilöltä henkilölle maksamisessa voi olla, että se vaatii toimiakseen kummaltakin saman sovelluksen. Siten esim. ulkomaiselle kaverille maksaminen ei onnistu, jos ei käytä kansainvälistä rahansiirtopalvelua.
Jos mobiililompakon ja P2P-palvelun tarjoaja ei ole pankki, on käytäntönä monesti prepaid-tili (myös pankki voi tarjota prepaidia) joka voi olla pankkivaihtoehtoa kalliimpi kuluiltaan. Useimmiten lähettäjä maksaa mahdolliset kulut. Toisaalta prepaid-tili tai luottokorttiin kytketty tili voi olla turvallisempi kuin omaan pankkitiliin kytketty, jos puhelin varastetaan. Luotettavat palveluntarjoajat ovat turvallisia ja myös pikkusummiin rajoitettu maksaminen lisää turvallisuutta.
3. Lähimaksaminen kassalla eli NFC- tai Bluetooth-maksu
Lähimaksaminen on nykyisin lähes kaikkien maksukorttien ominaisuus, jonka tunnistaa maksukortissa olevasta nfc- tai bluetooth-symbolista. Lähimaksaminen on tarkoitettu pikkuostosten nopeaan maksamiseen kaupassa, jolloin korttia tai puhelimeen tallennettua korttia tarvitsee vain näyttää lukulaitteen lähellä. Lähimaksaminen on myös vastaavasti mahdollista maksutarralla, jonka voi liimata puhelimeen tai sellaiseen paikkaan joka kulkee mukana, mutta nämä ovat jo käytännössä poistuneet käytöstä.
NFC-tekniikka on nopea, eikä vaadi maksusovelluksen aukaisua jolloin maksaminen on nopeaa. Bluetooth-tekniikka vaatii että maksusovellus aukaistaan jolloin maksun voi suorittaa. Esim. Mobile Pay vaatii Bluetooth -ominaisuuden käyttöä. Bluetooth-tekniikka mahdollistaa maksujärjestelmän tarjoajalle maksuliikenteen tarkemman seurannan. Maksusovellusvertailusta näet mitkä sovellukset perustuvat NFC- tai Bluetooth-tekniikkaan.
Lähimaksaminen on mahdollista myös ulkomailla, jos mobiililompakkoon on talletettu jokin kansainvälinen maksukortti ja sen tarjoaja on linkitetty tarjolla olevaan maksujärjestelmään. Kansainvälisiä maksujärjestelmiä on tarjolla jo useita, kuten Masterpass, Apple Pay, Google Pay ym.
Mobiilimaksusovellusten tarjoajat
Alle on koottu ja vertailtu muutamien kansainvälisten palveluntarjoajien tai tunnettujen suomalaisten pankkien tarjoamia mobiilimaksupalveluita. Palveluihin kuuluu tyypillisesti omien maksukorttien käyttö, lähimaksaminen ja/tai rahansiirto. Listaamme lisäksi muutamia etuja ja haittoja, joilla mobiilimaksupalveluiden tarjoajat saattavat erottua toisistaan.
Skrill
Paypal
Aktia Wallet
MobilePay
Nordea Wallet
Pivo
Moni
Muita maksupalveluita
- Apple Paylla voi maksaa verkossa ja se toimii Applen laitteilla ja sovelluksilla, kuten iPhonella, Macilla, iPadilla, Safarilla ym. Suomessa Apple Paylla voi maksaa kassalla lähimaksuna niiden pankkien korteilla, jotka tukevat Apple Payta. Käyttö voi olla siten rajatumpaa tiettyjen pankkien asiakkaille muihin palveluihin verrattuna.
-Google Paylla voi maksaa verkossa ja se toimii Android-laitteilla toistaiseksi tiettyjen pankkien korteilla, mikä voi rajoittaa käyttöä. Suomessa lähimaksu on käytössä eism. Nordea Walletissa Nordean korteilla.
-Masterpass on Mastercardin kansainvälinen maksujärjestelmä ja lompakko, johon voi kytkeä suomalaisten pankkien kortteja. Masterpass soveltuu kansainvälisesti laajaan käyttöön, mutta ei tarjoa itsessään P2P-mahdollisuutta
-Western Union soveltuu kansainvälisiin rahansiirtoihin joko maksettavaksi pankkitilille tai käteisellä nostettavaksi Western Union -agenttipisteissä ympäri maailman
Näistä ja muista sovelluksista tarkemmat tiedot näet Pankkiasia.fi:n maksusovellusvertailusta
Lue myös:
Pankkiasiat.fi:n kaikki vertailut