Halvin pankki 2017 -Katso vertailu

halvin pankki [kuva]

Mikä on halvin pankki päivittäisasioinnin palvelumaksuissa? Viimekertaisesta pankkivertailusta on kulunut jo pari vuotta, joten on aika katsoa tilanne uudelleen. Tuolloin halvimmaksi osoittautuivat S-Pankki ja Danske Bank. Tarkastelemme vertailussa yleisimpiä palvelumaksuja, jotka löytyvät jokaisen vertailussa olevan pankin hinnastosta.

Tärkeimmät peruspankkipalvelut ovat käyttötili, verkkopankki ja maksukortti. Lisäksi kuluja tulee erilaisista yksittäisistä palvelumaksuista, kuten esimerkiksi ulkomaan maksumääräyksestä ja erillisten kuittien tilaamisesta. Eri pankeilla voi olla suuriakin eroja eri palvelumaksuissa, joten henkilökohtaisella palveluiden käyttöpainotuksella voi luonnollisesti olla suurikin ero kertyneisiin palvelumaksuihin. Tarkastelemme vertailussa hintoja kokonaisvaltaisesti, jolloin keskimääräisesti erot pankkien välillä tulevat esiin.

Vertailun tulokset ovat ao. taulukossa. Halvimmat hinnastot on korostettu vihreällä. Hinnat on ilmoitettu kahdella tavalla, kun parhaat asiakasedut ovat käytössä ja myös ilman näitä. Kertamaksujen hinnoissa ei ole pankkien hinnastojen mukaan eroa etu- ja normaaliasiakkaiden kesken (mitä esiintyy vertailussa), joten ero syntyy käyttötilin, verkkopankin ja maksukortin hinnanalennuksista etuasiakkaille.

Joillakin pankeilla etuasiakkaat voivat saada alennuksia, joita ei hinnastoissa ole erikseen mainittu. Näitä ei siten ole mukana vertailussa. Myöskään nuorten palveluedut eivät ole mukana, mutta nämä vastaavat suunnillee vertailun ”parhaita etuja” koska tili, verkkopankki ja debit-kortti ovat maksuttomia. Siten kuluja kertyy vain tavallisista kertapalvelumaksuista kuten muillakin asiakkailla.

Vertailussa on oletettu, että maksukortti on perus debit/credit –yhdistelmäkortti, ei siis gold- tai platinum-kortti. Lisäksi on oletettu, että luottokortilla on jatkuvasti keskimäärin 500 € kulutusluotto, jolloin voidaan laskea kortin vuosikoron mukaiset maksut. Korttien marginaalit vaihtelevat 6-10 % välillä.

halvin_pankki_2017.png

Tarkemmat hinnat ja vertailun näet pankkiasiat.fi:n päivittäisasioinnin palvelumaksuvertailusta.

Edullisin pankki oli tälläkin kertaa S-pankki etuasiakkuuden perusteella, tosin Nordea pääsi myös hyvin lähelle. Kolmanneksi tuli Helsingin OP ja neljänneksi Danske Bank, mutta kaikki 4 ensimmäistä ovat melko lähellä toisiaan. S-Pankilla etuasiakkuus on helpointa saavuttaa maksamalla osuusmaksu, joten ”normaalihintaa” monikaan tuskin joutuu maksamaan. Samoin Helsingin OP:n bonusasiakkaksi pääsy on melko helppoa, jolloin peruspalvelupaketin voi maksaa bonuksilla. Nordealla, Danske Bankilla ja Aktialla asiakastasoja on useampia, joiden parhaalle tasolle pääsemiseksi pitää olla jo reilusti säästöjä, sijoituksia tai lainaa.

Normaaliasiakkuudessa halvin oli Helsingin OP, toiseksi halvin Säästöpankki Nooa ja kolmanneksi Danske Bank. Keskiarvoisesti halvin oli Helsingin OP (jos bonuksia kertyy). Ensimmäisten 4 halvimman pankin osalta erot muodostuivat lopulta melko pieniksi. Mutta omat palveluiden käyttötarpeet ovat ratkaisevia hinnoittelun kannalta. Esimerkiksi S-Pankin kertapalvelumaksut ovat keskimäärin melko kalliita esim. Nordeaan verrattuna. Handelsbanken, Ålandsbanken ja Oma SP olivat vertailussa kalleimpia, tosin Handelsbanken mainitsee, että sen hinnoittelu on henkilökohtaista ja Ålandsbankenilla on premium- ja privateasiakkuuksia, joiden hintoihin sisältyy muutakin.

Katso myös:

Pankin kilpailutus

Kannattaako pankkiasioinnin keskittäminen - vertailu

Pankin vaihto - mitä tulisi tietää?

Kaikki pankkiasiat.fi hinnastovertailut