Suosituimpien valuuttojen vaihtokustannusten vertailu

Valuutanvaihtokustannusten vertailu [kuva]

Ulkomaille lähdettäessä itse matka voi kiehtoa niin paljon, ettei valuutanvaihtokustannuksia viitsitä ehkä miettiä. Kun saadaan eksoottista valuuttaa suuri määrä käteen, niin olo voi tuntua jopa huumaavan varakkaalta varsinkin jos matkakohde on eurooppalaiseen elintasoon nähden hinnoiltaan halpa. Valuutanvaihtokustannukset voivat kuitenkin olla merkittäviä eri valuutanvaihtoa tarjoavien välittäjien kesken. "Paljonko on paljon", riippuu toki henkilökohtaisesta kassasta mutta säästö voi olla silti merkittävä. Vertailimme suosituimpien matkakohteiden valuuttojen vaihtokustannuksia kotimaisilta palveluntarjoajilta.

Otimme vertailuun kolme valuutanvaihdon välittäjää: Change Group, Forex ja Valuutanvaihto.fi. Laskimme valuutanoston kustannukset 1000 eurolle, mutta kurssit ovat samat mille tahansa summalle. Kustannukset laskettiin pankkiasiat.fi:n valuutanvaihtolaskurilla. Erot eri välittäjien kesken eivät ole suuren suuria, mutta joillakin valuutoilla merkittäviäkin eroja löytyy. Valuutanvaihtajat perivät kulunsa ensisijaisesti valuutan myynnissä. Jos valuuttaa jää matkan jälkeen vielä vaihdettavaksi takaisin euroihin, niin kustannukset ovat halvempia. Tästä voi lukea tarkemmin aiemmasta vertailustamme Edullisin valuutanvaihto - vertailu kolmella valuutalla.

Valuutanvaihdon kustannusvertailun tulokset on oheisessa taulukossa. Kustannukset on laskettu pankkiasiat.fi:n valuutanvaihtokustannusten laskurilla, jolla laskelmia voi tehdä helposti myös muille valuuutoille mitä taulukossa ei ole.

valuutanvaihtokustannusvertailu.png Kustannuksiin vaikuttaa mm. noudetaanko valuutta tietystä toimipisteestä vai tilataanko valuutta postitse. Kolmen vertailun välittäjän kesken postituskulut vaihtelevat 9,5 - 12,9 euron välillä. Kaikilla välittäjillä on myös mahdollisuus maksuttomalle noudolle, mutta noudon helppous vaihtelee.

Valuutanvaihtaminen ei ole välttämättä halvinta vertailun välittäjillä, sillä käteistä voi nostaa kohdemaassa myös automaatilta. Mastercard- tai Visa-maksukorteilla automaatista nostaminen voi olla joissain tapauksissa edullisempaa. Pankkiasiat.fi hinnastovertailusta nähdään, että esim. Mastercardilla kulu on tyypillisesti 2 € + 2,5 % noston määrästä lisättynä Mastercardin vaihtokurssilla.

Aiemmassa vertailussa totesimme muutamien valuuttojen osalta korttinostot kohdemaassa halvemmiksi kuin ostettuna käteisellä ennen matkaa. Kuluja tulee suomalaisten pankkien lisäksi kuitenkin kohdemaan automaattiveloituksista, joiden erot voivat olla kohdemaassa melko suuria kuten esim. Thaimaassa, jossa automaattikuluja pidetään korkeina.

Korkeimillaan valuutanvaihdon kustannukset ovat kymmeniä, tai satoja euroja vaihdettavasta summasta riippuen. Vertailussa olevilla suomalaisilla välittäjillä käteisvaihdon kustannukset ovat 1000 euroa kohden melko pieniä, mutta säästöä voi silti saada parhaimmillaan kymmeniä euroja kohdevaluutasta riippuen.

Laskuja voi tehdä lisää eri valuutoille pankkiasiat.fi:n valuutanvaihdon kustannuslaskurilla.

Lue myös:

Edullisin valuutanvaihto? Vertailu kolmella eri valuutalla

Valuuttakurssit ja valuutat - eli mitä miksi miten ?

Pankkiasiat.fi:n päivittäispankkiasioinnin hintavertailu