Pikavippien ja muiden kulutusluottojen poismaksu

Pikavippien ja kulutusluottojen poismaksu [kuva]

Pikavippien ja muiden kulutusluottojen takaisinmaksu voi tuntua suurelta urakalta, jos luottoja on kertynyt kappalemääräisesti useita ja niistä maksetaan korkeita korkoja. Tässä artikkelissa katsotaan lyhyesti parasta tapaa lyhentää pikavipit pois nopeasti hyödyntämällä lumipallovaikutusta. Vaikka luottoja olisi kertynyt sen verran, että takaisinmaksun urakka tuntuu mahdottomalta, niin lumipallovaikutusta hyödyntämällä korkeakorkoisista luotoista voi päästä yllättävänkin nopeasti eroon.

Pikavippien nostoa ei yleisesti suositella niiden korkeiden kulujen vuoksi. Mutta jos näitä on jo päässyt kertymään, niin kuinka nämä maksetaan pois mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman halvalla?

Otetaan esimerkiksi kokonaismäärältään 20 000 € pikavippi- ja kulutusluottovelat. Luottoja on yhteensä 5 kappaletta.

  1. 5000 € pikavippi, jossa korko 10 % ja maksuaika 24 kk
  2. 3000 € pikavippi, jossa korko 12 % ja maksuaika 12 kk
  3. 2000 € pikavippi, jossa korko 15 % ja maksuaika 6 kk
  4. 7000 € autolaina, jossa korko 2 % ja maksuaika 36 kk
  5. 3000 € korttiluotto, jossa korko 7 % ja maksuaika 12 kk

Lasketaan pankkiasiat.fi:n lyhennyslaskurilla, missä järjestyksessä luotot kannattaa maksaa takaisin. Yleensä korkeakorkoisimpien luottojen takaisinmaksu tulee halvimmaksi, mutta ei aina. Toinen lyhennystapa on aloitus pienimmästä lainasta, jolloin alun maksut ovat hieman pienempiä. Kolmas on luonnollisesti itse valittu järjestys, jolloin suurikorkoinen suurin laina on ehkä kannattavinta maksaa ensin, vaikka se ei olisi korkeakorkoisin luotto.

Takaisinmaksun lumipallo pyörimään

Useista pikavipeistä tai luotoista pääsee halvimmalla eroon hyödyntämällä lumipallovaikutusta, eli kun yksi laina on maksettu, siirretään siitä saatava säästö seuraavan lainan maksuun jne., jolloin lainojen takaisinmaksu kiihtyy loppua kohti.

Näin suuristakin lainoista pääsee luultuakin helpommin eroon, mutta toki tämä vaatii jonkin aikaa kurinalaista maksamista ja säästeliästä elämäntapaa. Lopussa tämä kuitenkin ehdottomasti kannattaa.

pikavippien_maksu.pngLyhennyslaskurin antamat tulokset

Aloitetaan lyhennys korkeakorkoisimmasta luotosta, eli pikavipistä numero 3. Laskurin antama lumipallovaikutus näkyy viereisessä kuvassa.

Jos noudatetaan alkuperäisiä laina-aikoja ja annettuja eriä, niin esimerkin mukaan korkokuluiksi tulisi pyöreästi 943 €. Laina-aika kestäisi 2020 huhtikuusta 2021 elokuuhun, jos lyhennyksiin käytetään 1237 € kuukaudessa. Tämä alittaisi pikavipin 1 ja autolainan takaisinmaksuajat. Kaikkia lainoja ei kuitenkaan ehkä voi maksaa nopeutetusti takaisin, mutta tämä voi olla sovittavissa.

Jos lainojen maksettavaa kuukausierää pudotettaisiin 650 €, niin korkoja maksettaisiin 1876 € ja laina-aika venyisi vuoden 2023 tammikuuhun. Lumipallovaikutus pääsisi alkamaan vasta kesäkuussa 2021.

Nykyisin on olemassa myös erilaisia lainojen yhdistämispalveluita, jolloin lainojen yhdistäminen voi myös olla koron puolesta halvempaa, mutta lisäksi voi tulla muitakin kuluja. Kurinalaisesti ja maksuja suunnittelemalla lainat voi lyhentää tehokkaasti itsekin ja todennäköisesti halvemmalla.

Lue myös:

Lainojen nopea takaisinmaksu

Ylivelkaantuminen ja velkojen lyhennys - paljonko on liikaa lainaa ?

Korkolaskuri