Pankkivertailu: Suurimmat osuus- ja säästöpankit

Suurimmat POP, OP ja Säästöpankit

Osuus- ja säästöpankit ovat itsenäisiä ja paikallisia toimijoita. Tosin suurimmat näistä toimivat laajasti Suomen eri paikkakunnilla. Osuusmuotoisia pankkiryhmiä on kaksi, Osuuspankki (OP) ja Paikallisosuuspankki (POP). Pankkiasiat.fi:n vertailuissa olemme käyttäneet pääkaupunkiseudulla toimivia OP-, POP- ja säästöpankkeja vertailun helpottamiseksi, sillä niiden kokonaismäärä on liian suuri jotta kaikkia voitaisiin kattavasti vertailla. Suomessa toimii vuonna 2014 noin 300 pankkia.

Osuus- ja säästöpankit ovat varsin itsenäisiä toiminnoissaan ja mm. hinnoittelevat palvelunsa pääsääntoisesti itse. Vertailimme 10 suurinta pankkia kustakin kolmesta pankkiryhmittymästä päivittäisasioinnin hinnoittelun perusteella, johon kuuluvat verkkopankkipalvelu, käyttötili ja debit/credit -kortti. Lisäksi on mainittu muutamia keskeisiä peruspalvelumaksuja. Pankit ovat asetettu kokojärjestykseen taseen koon perusteella. Mukana on myös vakavaraisuusprosentti.

Hinnoittelultaan POP- ja Säästöpankeilla oli suurehkoja eroja luottokortin ja verkkopankin käyttömaksuissa saman ryhmän eri pankkien välillä, varsinkin jos asiakasedut huomioidaan. OP:n hinnasto oli lähes identtinen pankkien välillä valituilla palvelumaksuilla. OP:n palvelumaksuja voi myös maksaa OP-bonuksilla, joita ei vertailussa huomioitu.

Säästöpankki

suurimmat-saastopankit.png

Halvimmaksi tuli Liedon Säästöpankki, joka on toiseksi suurin ryhmän pankeista. Jos parhaimmat asiakasedut lasketaan mukaan, saa kortin, tilin ja verkkopankin maksutta käyttöönsä. Näin oli myös 4 muulla säästöpankilla, mutta yksittäiset palvelumaksut olivat hieman kalliimmat. Jos esimerkiksi pankkien välillä on 1 euron ero korttinoston palvelumaksussa muulla kuin Otto-automaatilla, tekee tämä jo kymmeniä euroja vuodessa jos nostoja on myös kymmenittäin. Luonnollisesti pankkien paikallisluonteen vuoksi pankkia on usein hankalaa vaihtaa saman ryhmän sisällä. Verrokkina on hyvä pitää muita paikallispankkeja tai suuria liikepankkeja, mutta tässä vertailussa noin puolet säästöpankeista kykenee tarjomaan palveluita kilpailukykyiseen hintaan varsinkin jos asiointi on merkittävää.

POP pankki

pop_pankit_koko_maksut.png

Valituilla palvelumaksuilla Keuruun POP tulee halvimmaksi pankiksi vertailussa. Myös Pohjanmaan ja Lammin POP pankit ovat edullisia. Nämä kolme pankkia kykenevät tarjoamaan asiakasetujen kanssa päivittäisasioinnin maksutta (tili, kortti, verkkopalvelut). Suurimmat erot yksittäisissä maksuissa tulevat konttorilla maksamisesta, joiden hintahaarukka on 2,5-6 euroa. Korttinostoissa erot ovat kaikkien pankkien välillä 1 euron luokkaa. Myös POP pankkien tarjoamat asiakasedut pienentävät selvästi kokonaishintaa, joten oman alueen pankin asiakasedut kannattaa selvittää ja vertailla niitä muiden ryhmien pankkien kanssa.

OP

suurimmat-osuuspankit.png

OP:llä hinnastot ovat lähes identtisiä, lukuunottamatta Oulunseudun osuuspankkia, joka veloittaa konttorimaksamisesta 7 euroa muiden 5 euron sijaan. Hinnat eivät huomioi OP-bonuksia, joita kertyy pankkipalveluiden käytön laajuuden perusteella. Näin ollen on mahdollista maksaa päivittäisasioinnin maksut (kortti, tili, verkkopankki) bonuksilla. Tällöin vertailumme kokonaishinta antaisi vertailtavaksi hinnaksi 10,75 euroa, olettaen että pisteillä katetaan koko hinta. Pisteiden kertyminen on siis asiakaskohtaista ja siihen voi vaikuttaa mm. keskittämällä raha- ja vakuutusasiointi OP:hen.