Näin pankki herkuttelee tililläsi

pankkien-palvelumaksut.pngTaloussanomien toukokuisen pankkien palvelumaksuvertailun mukaan pankit kerryttävät tulojaan pienistä puroista menestyksekkäästi. Asiakkaalle palvelumaksujen vertailu onkin usein hankalaa eri pankkien välillä, sillä jokaisella on oma hinnasto ja laskentaperiaatteet asiakkuuden perusteella. Kokonaisuus voi hämärtyä, mistä kaikesta oikein maksetaan. Tavallisesti normaaliasiakkaalle palvelumaksuista ei vuodessa kertyne niin merkittäviä summia, että ne muodostuvat esim. suuren lainan korkoa merkittävämmäksi. Olemme myös Pankkiasiat.fi:ssä todenneet useasti että pankin kilpailuttamisessa kokonaisuus on tärkeintä ja silloin palvelumaksut eivät ole välttämättä se tärkein asia. Silti palvelumaksuista voi muodostua vuodessa merkittävä summa, joiden määrää kannattaa arvioida oman pankkiasioinnin laajuuden kannalta.

Nykyisin pankkiasiointi alkaa olla hankalaa ilman maksukorttia tai verkkopankkia, tai ainakin siitä saa maksaa kohtuullisen paljon ja konttoriin voi olla vaikea päästä. Kuten pankkiasiat.fi palvelumaksuvertailusta näemme, laskunmaksu pankin tiskillä on melkein jokaisella pankilla 5 euroa per lasku, tai käteisellä 6 euroa. Maksuja henkilöasioinnista tulee myös erillisen kuitin tilaamisesta, maksupalveluiden käyttämisestä, rahasummien laskemisesta ja tilaamisesta, vaativammista selvityksistä yms. Verkkoasiointikaan ei ole "ilmaista", muuta kuin normaalin laskunmaksun yhteydessä ja tapahtumatietojen katselussa sillä nämä sisältyvät kuukausimaksuun. Lähes kaikesta muusta saa sen sijaan maksaa. Pienistä puroista syntyy pankeille iso joki, mutta saako asiakas rahalle vastinetta? Palvelumaksuja peritään yhä useammasta palvelusta ja yhä enemmän, samalla kun henkilökohtaista palvelua karsiaan.

Taloussanomien haastattelemien pankin edustajien mukaan palvelumaksujen suuremmille korotuksille ei ole juuri nyt tarvetta. Jos olisi, niin se voisi vaikuttaisi hieman oudolle ottaen huomioon että vuoden 2014 ja 2015 aikoihin useat pankit ovat raportoineet ennätystuloksistaan, mm. OP-ryhmä ja Nordea. Edes alhaiset korot ja pankkien välinen kireä kilpailu eivät siis näyttäisi haittaavat rahantekoa, vaikka pankit alhaisista koroista valittavatkin. Voimmeko siis kysyä, että ovatko palvelumaksut Suomessa yleisesti korkealla tasolla vai laskuttavatko pankit jo "pankkiin päin hengittämisestäkin" ts. kaikesta mahdollisesta?

Vertaile kätevästi kaikkien pankkien päivittäisasioinnin, sijoittamisen, maksukorttien ja laina-asioinnin palvelumaksuja pankkiasiat.fi pankkivertailussa.

Olemme vertailleet myös asiakkuudesta kertyneiden tyypillisten palvelumaksujen vuosittaista kokonaisummaa eri pankkien väillä.