Halvin osakekauppa? Katso osakevälittäjävertailun päivitys

Halvin osakekauppa [kuva]

Vertailimme jälleen halvimpia osakevälittäjiä parin vuoden tauon jälkeen. Viimekertaisessa vertailussa halvimmaksi osoittautui Degiro, Saxo ja osin Nordnet, mutta katsomme nyt onko tähän tullut muutosta. Välityspalkkioiden määräytymisperusteet ovat välittäjillä usein erilaiset, mutta yleisesti voi todeta, että ahkerasti osakekauppaa käyvät saavat suhteessa alhaisimmat välityspalkkiot. Osa välittäjistä on ottanut käyttöön normaalia alhaisemman palkkiotason erityisen pienille osakekaupoille.

Julkaisemme päivitetyn osakevertailun tällä kertaa aiempaa suppeampana. Vertailimme suosituimpien välittäjien kaupankäyntipalkkioita usealla eri suuruisella summalla ja kauppamäärällä Helsingin pörssissä. Useimmilla välittäjillä hinnat ovat kuitenkin samankaltaisia ainakin Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa, tai hieman kalliimpia.

Tämänkertaisen päivitetyn osakevälittäjävertailun tulokset ovat ao. taulukossa. Taulukossa on välityspalkkioportaiden määrä, eli jolloin saa asteittain entistä alemman kaupankäyntipalkkion kaupankäynnin mukaan. Parhaan palkkioportaan vaatimus on esitetty erikseen, mutta vertailun kauppamäärillä sinne ei pääsääntöisesti päästä. Palkkioiden seurantaväli tarkoittaa aikajaksoa, miltä ajalta välittäjä seuraa palkkiokertymää. Palkkioiden peruste on välittäjillä joko palkkiokertymä-, kauppavolyymi- tai kauppamääräperusteinen.

Vertailussa ei ole mukana mahdollisia säilytyspalkkioita, markkinainformaatiopalveluita tai asiakaspaketteja. Hintoja on vertailtu 1 kuukausikaupan osalta 100 eurolle ja 2 000 eurolle, sekä 10 kaupan osalta 5 000 eurolle ja 100 kaupan osalta 10 000 eurolle.

halvin_osakevälittäjä_2020.png

Välittäjävertailun tulokset

Pienellä sadan euron kaupalla halvin välittäjä on OP tai Nordea, joissa on kiinteä 1 % palkkio alle 800 euron osakekaupoille. Yhdellä 2000 euron kaupalla halvin olisi Degiro, muut ovat selvästi kalliimpia.

Jos kaupankäyntiaktiivisuus nousee 10 kauppaan kuukaudessa, esimerkiksi 5000 euron summalla, niin halvin olisi Degiro. Hiukan kalliimpi olisi Nordnet. Aktiivisimmalla kaupankäyntitasolla, eli 100 kpl 10 000 euron kauppoja kuukaudessa, halvin olisi Mandatumin uusi osakevälityspalvelu.

Perinteisimmillä isoilla pankeilla, Nordealla, OP:lla ja Danskella on myös mahdollisuus päästä edullisiin hintoihin jos kauppamäärät tai kauppasummat ovat erittäin suuria. Vertailun aktiivisimmalla tasolla tähän ei ylletty OP:n ja Nordean osalta. Toisaalta nämä pankit ovat välityspalkkioissa halvimpia, jos sijoitukset ovat pieniä. Tämä on hyvä ominaisuus, jos osakepottia kasvatetaan pikkuhiljaa.

Osakevälitykseen erikoistuneet välittäjät ovat yleisesti ottaen edullisimpia, varsinkin jos kaupankäynti on erittäin aktiivista kappalemäärillä mitattuna. Mandatum ja Nordet mittaavat palkkiotasoa kappalemäärillä. Kaikista aktiivisin sijoittaja saa edullisimman palvelun Mandatumin välityspavelusta.

Degiro on keskimääräisesti halvin, kun kaikki aktiivisuustasot huomioidaan. Degiro ei myöskään ole porrastanut hintoja, mikä on hyvä ominaisuus. Vertailusta puuttuivat Lynx, joka ei tarjoa kauppamahdollisuutta Helsingin pörssissä, sekä Ålandsbanken ja Handelsbanken.

Kaikkien suomessa palveluita tarjoavien välittäjien hinnoittelua on verrattu myös osakevälityshinnastossa.

Muuta:

Kaikki pankkiasiat.fi ajankohtaisvertailut ja hinnastovertailut

Sijoitusten tuottolaskuri? Lataa täältä!