Moottorikelkkavakuutusten hintavertailu on tullut jälleen ajankohtaiseksi lumipeitteen ollessa, tai ainakin pian vahvistuessa parhaimpaan loistoonsa. Kukapa ei haluaisi kokea vauhdin hurmaa ja kaahata keväisellä hangella, tai pöllyttää neitseellistä puuterimaista lumipeitettä moottorikelkalla joka on riittävästi vakuutettu. Vertailimme moottorikelkkavakuutusten hintoja talvelle 2020 / 2021 liikennevakuutuksen, osakaskon ja täyskaskon osalta. Hintavertailussa erot paljastuivat melko suuriksi eri vakuutusyhtiöiden välillä.
Valitsimme vakuutusten hintavertailuun kaksi uudehkoa yleisesti käytössä olevaa moottorikelkkaa, Polariksen Indy 550-kuutioisen sporttikelkan ja Lynx Ranger 600-kuutioisen työkelkan. Kelkkamallit ovat samat kuin viime vertailussa pari vuotta takaperin.
Vertailussa on oletettu, että henkilöllä ei ole aiempaa vahinkohistoriaa millään vakuutetulla ajoneuvolla, eikä moottorikelkka ole rahoitusyhtiön omistuksessa. Lisäksi vakuutus maksetaan yhdessä erässä, eikä mahdollisia keskittämisalennuksia tai bonuksia huomioida.
Vertailun moottorikelkat:
- Polaris Indy 550 cm3, sporttikelkka 38 cm telalla, vm. 2018
- Lynx 49 Ranger 600 cm3, työkelkka 50 cm telalla, vm. 2016
Moottorikelkkojen vakuutusvertailun tulokset ovat taulukossa. Hinnat on ilmoitettu liikennevakuutukselle, osakaskolle ja liikennevakuutukselle täyskaskolla (tai vastaavalla parhaalla saatavilla olevalla kaskotasolla). Vakuutukseen valittiin omavastuuksi 400-500 euroa tai lähinnä tätä saatavissa oleva vakuutusyhtiöstä riippuen. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät ilmoittaneet omavastuun määrää hinnassa.
Liikennevakuutuksen osalta halvin oli Lähitapiolan moottorikelkkavakuutus. Suppeampi osakasko löytyi halvimmalla OP-vakuutuksesta, tosin kaskojen sisältö vaihteli eniten eri vakuutusyhtiöiden kesken. Moottorikelkkavakuutusten räätälöintimahdollisuudet olivat erittäin suppeat kaikilla vakuutusyhtiöillä yksittäisten turvien osalta. Ainoastaan kaskotasoa pystyi vaihtelemaan. Tältä osin vertailun tulokset ovat samat kuin viime vertailussa.
Täyskaskon osalta selvästi halvimmaksi tuli Fennia. Vertailusta voi myös havaita, että täyskaskoissa on erittäin suuri hintavaihtelu. Täyskaskon osalta Lähitapiolan, IF:n ja Turvan täyskaskot olivat laajimmat, mutta myös selvästi kalleimmat. Fennian edulliseen hintaan nähden saa myös varsin riittävän oloiset turvat.
Turvan, Lähitapiolan ja POP-vakuutuksen liikennevakuutusen osalta eri kelkkamalleilla ei ollut vaikutusta hintaan. Lähitapiolalla ja Turvalla myös osakasko olii samanhintainen eri mallien välillä. Vain Turvalla kaikki tasot olivat identtisiä hinnaltaan. Muilla vakuutusyhtiöillä mallilla vaikuttaisi olevan merkitystä, joka oletettavasti johtuu enemmänkin kelkan tehoerosta kuin käyttötyypistä tai vuosimallista.
Kuten myös useimmissa muissa ajoneuvovakuutuksissa, niin paikkakunta vaikuttaa hintaan. Viime vakuutusvertailussa paikkakunnaksi valittiin Kainuu, mutta nyt PK-seutu. Hinnat olivat keskimäärin hieman kalliimpia, mutta ero vaikuttaisi olevan pääosin muutamia kymppejä.
Nämä 5 asiaa vaikuttavat eniten ajoneuvovakuutuksen hintaan
Halvimman ja parhaimman moottorikelkkavakuutuksen valinta voi olla eri asia, eivätkä nämä löydykään välttämättä samasta vakuutusyhtiöstä. Paljon riippuu siitä onko kelkka uusi vai vanha, eli tarvitseeko kaskoa vaiko pelkän liikennevakuutuksen, sekä myös siitä paljonko ajoa kertyy vuodessa ja minkätyyppisessä käytössä.
Vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöissä ja asioinnin mutkattomuudessa voi olla myös suuri ero. Suuntaa tähän voi hakea vakuutusyhtiöiden vuosittaisesta asiakastyytyväisyysmittauksesta (EPSI-Rating Finland), jossa kärjessä olivat esimerkiksi vuonna 2018 Turva, Fennia ja Lähitapiola.
Katso myös muut ajankohtaiset vakuutusten hintavertailut