Halvin moottorikelkkavakuutus? -talven hintavertailu

Moottorikelkkavakuutusten hintavertailu [kuva]

Moottorikelkkavakuutusten hintavertailu on tullut ajankohtaiseksi lumipeitteen ollessa, tai ainakin pian vahvistuessa parhaimpaan loistoonsa. Kukapa ei haluaisi kokea vauhdin hurmaa ja kaahata keväisellä kiiltävällä hangella, tai pöllyttää neitseellistä puuterimaista lumipeitettä moottorikelkalla joka on riittävästi vakuutettu. Vertailimme lyhyesti moottorikelkkavakuutusten hintoja pelkän liikennevakuutuksen, mutta myö osa- ja täyskaskojen osalta. Hintavertailussa erot paljastuivat melko suuriksi eri vakuutusyhtiöiden välillä.

Valitsimme vakuutusten hintavertailuun kaksi uudehkoa yleisesti käytössä olevaa moottorikelkkaa, Polariksen Indy 550-kuutioisen sporttikelkan ja Lynx Ranger 600-kuutioisen työkelkan. Vertailussa on oletettu, että henkilöllä ei ole aiempaa vahinkohistoriaa millään vakuutetulla ajoneuvolla eikä moottorikelkka ole rahoitusyhtiön omistuksessa. Lisäksi vakuutus maksetaan yhdessä erässä, eikä mahdollisia keskittämisalennuksia tai bonuksia huomioida. Paikkakunnaksi otettiin postinumeroalue Kainuusta.

Vertailun moottorikelkat:

  • Polaris Indy 550 cm3, sporttikelkka 38 cm telalla, vm. 2018, ml. 1000 km
  • Lynx 49 Ranger 600 cm3, työkelkka 50 cm telalla, vm. 2016, ml. 3500 km

Moottorikelkkojen vakuutusvertailun tulokset ovat ao. taulukossa. Hinnat on ilmoitettu liikennevakuutukselle, liikennevakuutukselle osakaskolla ja liikennevakuutukselle täyskaskolla (tai parhaalla saatavilla olevalla kaskotasolla). Vakuutukseen valittiin omavastuuksi 400-500 euroa tai lähinnä tätä saatavissa oleva vakuutusyhtiöstä riippuen. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät ilmoittaneet omavastuun määrää hinnassa.

moottorikelkkavakuutus.png

Liikennevakuutuksen osalta halvin oli Lähitapiolan moottorikelkkavakuutus. Suppeampi osakasko löytyi halvimmalla OP-vakuutuksesta, tosin osakaskojen sisältö vaihteli eniten eri vakuutusyhtiöiden kesken. Moottorikelkkavakuutusten räätälöintimahdollisuudet olivat erittäin suppeat kaikilla vakuutusyhtiöillä yksittäisten turvien osalta. Ainoastaan kaskotasoa pystyi vaihtelemaan.

Täyskaskon osalta selvästi halvimmaksi tuli POP-vakuutus (tai Säästöpankki), millä laajin moottorikelkkavakuutuksen kasko oli S-kasko. S-kasko on yhtiön kaskoluokittelussa suppein kaskotaso. Muiden vakuutusyhtiöiden kaskoihin verrattuna tämä oli kuitenkin täyskaskoa lähinnä sisältäen useimmat samat turvat, joskin hiukan suppeampi. Lähitapiolan, IF:n ja Turvan täyskaskot olivat laajimmat, mutta Lähitapiolan ja IF:n osalta myös selvästi kalleimmat.

Lähitapiolan, Turvan ja POP-vakuutuksen osalta eri kelkkamalleilla ei ollut vaikutusta hintaan. Fennialla, IF:llä ja OP-vakuutuksella oli taas selkeä vaikutus, joka oletettavasti johtuu enemmänkin kelkan tehoerosta kuin käyttötyypistä tai vuosimallista. Kuten myös useimmissa muissa ajoneuvovakuutuksissa, niin paikkakunta vaikuttaa hintaan. Vakuutusvertailuun valittiin Kainuu, mutta hintoja katsottiin lyhyesti myös PK-seudun osalta, jossa kaskohinnat olivat ruuhka-Suomen tapaan hieman maaseutua kalliimpia ( keskimäärin n. 50-200 €).

Nämä 5 asiaa vaikuttavat eniten ajoneuvovakuutuksen hintaan

Halvimman ja parhaimman moottorikelkkavakuutuksen valinta on vaikeaa, eivätkä nämä löydykään välttämättä samasta vakuutusyhtiöstä. Paljon riippuu siitä onko kelkka uusi vai vanha, eli tarvitseeko kaskoa vaiko pelkän liikennevakuutuksen, sekä myös siitä paljonko ajoa kertyy vuodessa ja minkätyyppisessä käytössä. Vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöissä ja asioinnin mutkattomuudessa voi olla myös suuri ero. Suuntaa tähän voi hakea vakuutusyhtiöiden vuosittaisesta asiakastyytyväisyysmittauksesta (EPSI-Rating Finland), jossa kärjessä olivat vuonna 2018 Turva, Fennia ja Lähitapiola.

Katso myös muut ajankohtaiset vakuutusten hintavertailut

Koti-, matka- ja autovakuutusvertailu ja -arvostelut