EKP:n neuvosto on aloittanut kesällä projektin uuden pikamaksujen siirtojärjestelmän rakentamiseksi euroalueelle. Järjestelmän, eli Target Instant Payment Settlement ("TIPS") -palvelun on määrä aloittaa toimintansa tips.pngmarraskuussa 2018. TIPS mahdollistaa euroalueen kansalaisille ja yrityksille reaaliaikaisen maksamisen sekunneissa milloin tahansa vuorokauden, viikon tai vuoden aikana.

Kansalaiset ja yritykset käyttävät palvelua normaalisti oman pankkinsa kautta ja rahaa voi siirtää kenelle hyvänsä euroalueella. EKP:n mukaan järjestelmä ei tavoittele voittoa, vaan pankeilta peritään alustavasti matalahko 0,2 euron suuruinen palkkio per siirto. Kuluttaja tai yritys maksaa siten myös siirrosta, mutta tilin liittäminen tai sen pito TIPS-palvelussa on maksutonta. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä eurooppalaisten pankkien kanssa.

Jo jonkin aikaa on ollut saatavilla välittömiä maksamisen palveluita lähinnä yksityisten yritysten taholta. Nykyisin esim. normaalin pankkimaksun siirtäminen on voinut kestää ainakin yhden pankkipäivän. Vaikka raha lähteekin maksajan tililtä heti, ei maksun saaja ole saanut rahoja tililleen heti.

TIPS tulee olemaan osa aiemmin kehitettyä TARGET2 -maksujärjestelmää, joka on tarkoitettu suurille rahansiirroille eikä ole ollut kuluttajien saatavissa.

Lue myös: Mobiilimaksaminen - mobiililompakot vertailussa

Avainsanat: