Asuntolainan marginaali laskee - KL keskustelupalsta paljastaa

asuntolainan korko (kuva)

Pankkien lainakorot ovat laskeneet jo pitkään euriborien laskun myötä, mutta myös asuntolainojen marginaalit ovat olleet selvässä laskussa viimeiset 1,5 vuotta - ainakin jos uskominen on KL:n keskustelpalstan raportointia. Keräsimme 95 kpl keskustelijoiden raportoimia asuntolainamarginaaleja vuoden 2014 syyskuusta vuoden 2016 tammikuun alkupäiviin. Lainamarginaalien suunta on ollut selvästi ja johdonmukaisesti alaspäin ja lainaa saa parhaimmillaan tällä hetkellä 0,7-0,8 % korkomarginaalilla, jonka myös Hypo pankin Ari Pauna on todennut.

KL:n keskustelijoiden raportoimat pankkien tarjoamat lainamarginaalit alkavat syyskuusta 2014, jolloin lainamarginaali on ollut keskimäärin noin 1,4 %. Vuoden 2015 ja 2016 vaihteessa keskimarginaali on pudonnut jo 0,9 % tasolle. Yleisin asuntolainan euribor-korko oli 2014 ja 2015 keväällä 3 kuukautta, mutta kesällä 2015 yleisimmäksi koroksi tuli 6 kuukauden euribor. Lähempänä nykyhetkeä 12 kuukauden euriborin käyttö on myös lisääntynyt. Tällä hetkellä 3 kuukauden euriboria eivät pankit juuri myönnä, sillä se on negatiivinen. Keskustelijoiden tarjouksista suurin osa oli Osuuspankin, Nordean ja Danske Bankin lainamarginaaleja.

Panasuntolaina_marginaali.pngkin tarjoama asuntolainamarginaali riippuu useasta tekijästä, mutta lainanhakijan tulot, omarahoitusosuus, vakuudet ja raha-asioiden hoitohistoria ovat näistä tärkeimpiä. Jos lainaa tällä hetkellä hakijalle myönnetään, voidaan asuntolainalle odottaa siis noin 0,8-1,2 % marginaalia ja 6 tai 12 kuukauden euribor-korkoa hakijasta riippuen. Niillä jotka saavat parasta 0,8 % marginaalia, on lainan määrä yleensä suuri, mutta kuitenkin vakuudet ja tulot (tai omarahoitusosuus) erittäin hyviä. Sellaisetkin joilla tulot ovat hyvät ja asiat hoidettu hyvin, mutta omarahoitusosuus on vain vaadittava minimi eli 20 % voivat odottaa saavansa 1,0-1,2 % marginaalia.

Jos Hypon Ari Paunaa on uskominen, voitaisiin tänä vuonna nähdä siis jopa 0,5 % asuntolainamarginaaleja. Nykytasosta on vaikeaa enää mennä alaspäin eikä jatkuvaan laskuun uskota, totesivat Nordea ja Danske Bank Taloussanomille. Samaisessa jutussa todetaan, että syyskuussa 2015 asuntolainojen keskimarginaali on ollut 1,25 % Suomen Rahatiedon selvittämänä. KL:n keskustelijoista suurin osa totesi kilpailuttaneensa ahkerasti pankkien lainatarjouksia, joilloin marginaalit putosivatkin n. 0,1-0,2 % tai jopa enemmän ensitarjouksesta. Tämä voi selittää eroa Rahatiedon selvitykseen verrattuna. Kilpailuttaminen siis todella kannattaa, sillä pankkien välinen kova kilpailu on suurin syy marginaalien laskuun.

Lue myös: Kuinka paljon saan lainaa? Arvioi itse oma maksukyky