Pankkien palvelumaksuissa suuria väestöryhmien välisiä eroja

pyramiidi.pngTurun Sanomien tekemän selvityksen mukaan opiskelija pääsee halvimmalla pankkien palvelumaksuissa, kun verrataan perheelliseen ja eläkeläiseen. Opiskelijan peruspankkipalvelut eli kortti, tili ja verkkopankki ovat useimmiten maksuttomia jopa 27 ikävuoteen asti, sillä useimmilla pankeilla on omia nuorten asiakkaiden etuohjelmia tai paketteja.

Palvelumaksuihin vaikuttavat myös ikä, varallisuus ja keskittämisedut. Palvelumaksut voivat olla suuremmat, jos varallisuutta tai erilaisia pankkituotteita (lainat, sijoitukset, vakuutukset ja säästöt) on samassa pankissa vain vähän. Myös bonukset voivat vaikuttaa pankin valintaan. On kuitenkin suuri ero siinä, säästääkö peruspalveluissa muutaman kympin vuodessa vai vakuutuksissa, lainoissa ja arvopaperikaupassa jopa tuhansia euroja. Opiskelijoilla ja muilla pienituloisilla peruspalvelumaksut korostuvat enemmän pankin valinnassa.

Olemme Pankkiasiat.fi:n keskittämisvertailussa todenneet aiemmin, että kilpailuttamalla sekä hajauttamalla pankki- ja vakuutuspalvelut pääsee monesti halvimmalla, eikä suoraan keskittämällä sen mukaan mistä saa halvimmalla muutaman kympin peruspalvelumaksut. Erityisesti ahkeran sijoittajan tai useita vakuutuksia omaavan kannattaa ensin kilpailuttaa ja vertailla, eikä välttämättä keskittää suoraan asiakkuutta yhteen pankkiin tai finanssiryhmään.

Kaikkien pankkien palvelumaksuja voi vertailla esimerkiksi Pankkiasiat.fi:n palvelumaksuvertailussa.