Säästö- ja POP-pankeille omat keskusluottolaitokset

aktia-pop-saastopankki-ero.pngAktia pankin rooli säästöpankkien ja POP-pankkien keskuspankkina loppuu vuoden 2015 alkuun mennessä. Aktia päättää toimimisen keskusluottolaitoksena ja kertoo syyksi kiristyneen pankkisäätelyn. Säästöpankkien uusi keskusluottolaitos toimii nimellä "Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oy". POP-pankkien keskusluottolaitoksena aloittaa Bonum pankki.

Kuluttajalle näkyviä suoria vaikutuksia tulee lähinnä siitä, että entinen Aktia/Säästöpankki/POP tunnistautumispalvelu ja verkkomaksaminen eriytyvät. Säästöpankkien keskuspankin BIC-koodiksi vaihtuu ITELFIHH, mutta tilinumerot eivät muutu. Myös asiakkaiden asiointi ristiin 3 pankin kesken loppuu ja jokainen hoitaa maksupalvelunsa itse marraskuusta 2014 lähtien. Säästöpankin asiakkaat voivat edelleen asioida kaikkien muiden säästöpankkiryhmien konttoreissa.

Aktian historia on säästöpankkitaustainen ja se on vanhin edelleen toimivista pankeista, sillä se on perustettu 1825. Aktia erosi säästöpankkiliitosta 2003 ja muuttui liikepankiksi. Syynä tähän olivat muuan muassa kiristyneet välit ja kilpailevan Nooa säästöpankin perustaminen Helsinkiin.