NFT (non-fungible token) tarkoittaa ainutlaatuista digitaalista teosta, joka ei toimi vaihdon välineenä eikä sitä voi suoraan korvata. Esimerkiksi kryptovaluutta kuten bitcoin on fungible token, eli se toimii vaihdon välineenä suoraan.
NFT perustuu lohkoketjuteknologiaan, kuten kryptovaluutat ja ne käyttävätkin samaa verkkoa. Monet kryptovaluuttaverkot tukevat myös omaa NFT-lohkoketjua, johon tietoa varastoidaan enemmän kuin pelkät valuutan osto- tai myyntitapahtumat. NFT:n omistajuus kirjataan lohkoketjuun, eli tällaisessa verkossa pidetään kirjaa digitaalisista omistuksista.
Tunnetuin NFT perustuu Ethereumin lohkoketjuteknologiaan, joka oli esimerkiksi alkuperäistä bitcoin-verkkoa joustavampi ja mahdollisti erilaisten lohkoketjusovellusten rakentamisen. Lohkoketjusovellukset kuten NFT:t hyötyvät siitä, että välikädet puuttuvat joten kulut ovat alhaisia. Näin olisi mahdollista periaatteessa käydä esimerkiksi osakekauppaa suoraan NFT:nä sijoittajien kesken, ilman pörssiä.
Mikä NFT on käytännössä
NFT voi olla periaatteessa mikä vain digitaalinen teos tai tosite, kuten twiitti, meemi, artikkeli, dokumentti, piirros, lause, laulu tai osake. Suurin käyttö NFT:llä on ollut tähän mennessä tunnettujen digitaalisten teosten myynti, joten mitä tahansa kannattaa tuskin alkaa myymään NFT:nä. Kaupankäyntiä voi verrata myös perinteisiin tauluihin, sillä vain tunnetuista maksetaan hyvin. NFT:tä voikin pienellä varauksella verrata nykyaikaiseen digitaaliseen taidekauppaan.
NFT:tä myydään NFT-markkinapaikoilla, joista suurin osa perustuu Ethereumin lohkoketjuun. Kuten kryptovaluutoilla, niin myös NFT:llä tarvitsee kryptolompakon jotta NFT:llä voi käydä kauppaa. NFT:n voi myydä vain lohkoketjutransaktiona, mutta syy voi olla mikä vain. Sen voi vaihtaa perinteiseen rahaan, sen voi lahjoittaa tai vaihtaa muuhun esineeseen.
Digitaalisen teoksen myynti NFT:nä tarkoittaa käytännössä, että ostaja saa digitaaliseen alkuperäisteokseen omistusoikeuden, vaikka itse teosta voi edelleen kopioida. Perinteisistä tauluista voi myös tehdä kopioita, mutta kuten alkuperäisen taulun, niin myös NFT:n omistusoikeus pysyy sen haltijalla. NFT:n ostaja voi siis keräillä digitaalista taidetta arvonnousu mielessä, kuten perinteistä fyysistä taidetta.
Miksi NFT:llä on arvoa
Vaikka NFT:n kopioita voi olla lukematon määrä, on kuitenkin olemassa vain yksi alkuperäinen salatussa lohkoketjussa. NFT:tä on arvosteltu esimerkiksi, että lopulta kyse on vain turhien digitaalisten ”keräilykorttien” vaihtelusta, jolla ei ole todellista arvoa. NFT:n puolustajat taas näkevät mieluummin että NFT toimii ikään kuin rahake, rahankaltaisena digitaalisena esineenä jolla on jälleenmyyntiarvoa.
NFT tuli laajaan kansainväliseen tietoisuuteen 2021 keväällä, kun Twitterin ensimmäinen twiittaus myytiin miljoonilla. Myös esimerkiksi Nyan Cat -meemi myytiin 600 000 dollarilla NFT:nä. Samoin nykyisin miljoonien taulut ovat joskus myyneet tuhansissa euroissa, joten NFT:n ostoa perustellaan juuri arvonnousuodotuksella kuten ainutlaatuisen ja arvokkaan esineen.
NFT olisi mahdollista luoda periaatteessa myös osoittamaan reaalisen omaisuuden omistajuus, kuten talolle tai autolle jolla on digitaalinen omistusdokumentti. Silloin NFT:n arvo olisi paljon yksiselitteisempi kuin taiteella. NFT-teknologian tai "tokenisoinnin" on povattu mullistavan tulevaisuudessa monet markkinat, kuten laina- tai osakemarkkinat. Luotu token toimisi periaatteessa samalla tavalla haltijavelkakirja.