Halvin mopovakuutus? Katso mopovakuutusvertailu

mopovakuutusvertailu [kuva]

Mistä saa halvimmalla mopovakuutuksen? Ajokausi on jälleen startannut mopoilun, veneilyn ja moottoripyöräilyn osalta, joten on myös aika vertailla vakuutusten hintoja. Tämänkertaisessa hintavertailussa verrataan mopovakuutusten hintoja kahdeksan vakuutusyhtiön ja kahden erityyppisen mopon osalta liikennevakuutukselle, osakaskolle ja täyskaskolle.

Liikennekäytössä oleville mopoille tarvitaan pakollinen liikennevakuutus, sekä halutessa myös osakasko tai täyskasko. Useimmiten mopolle halutaan ottaa vain liikennevakuutus, vieläpä mielellään mahdollisimman halpa. Täyskasko voi olla liian kallis mopon hintaan nähden, mutta osakasko tuo muutaman kympin lisähintaa muutamasta lisäturvasta, mikä voi olla harkkinnanarvoinen asia. Kaskojen sisällöt vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin ja mukana voi olla sellaisia turvia, joita ei tarvitse mutta ne nostavat vakuutusten hintaa. Esimerkiksi hirvikolariturva voi olla kaupunkiskootterille turha, mutta kaskoihin kuuluvista muista turvista kolarointi-, ilkivalta- ja varkausturvat varmasti hyödyllisimpiä. Useimmiten kaskojen sisältöä ei kuitenkaan voi itse valita.

Nämä 5 asiaa vaikuttavat eniten ajoneuvovakuutuksen hintaan

Vertailussa on mukana kaksi vuosimallin 2015 mopoa, "monttumopo" Gilera RCR ja kaupunkiskootteri Piaggio Vespa Primavera, joissa kummassakin moottorin tilavuus on 50 cm3 mikä on maksimi mopoille. Vertailussa mopojen oletetaan olevan normaalissa ajokäytössä pääkaupunkiseudulla, eikä kuljettajalla ole aiempaa vahinkohistoriaa. Mopo on myös kokonaan itse omistettu, eikä rahoitusyhtiön omistama. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat potentiaalisesti mopovakuutusten hintaan. Sen sijaan mopon tyypillä, vuosimallilla ja merkillä vaikuttaisi olevan vähän tai ei ollenkaan merkitystä, joten vertailun mopot antavat hyvän yleiskuvan mopovakuutuksen hinnasta.

mopovakuutusvertailu_taulukko.pngTaulukossa näkyvät vertailun tulokset. Pelkän mopon liikennevakuutuksen osalta halvimman vakuutuksen näyttäisi saavan Turvalta ja Vespan osalta myös POP-vakuutukselta. Myös osakaskolla Turva oli halvin. Täyskaskon osalta edullisimman mopovakuutuksen saa Aktialta. Liikennevakuutuksen osalta hinnat olivat Turvan ja POP-vakuutuksen lisäksi edullisia myös Aktialla ja OP-vakuutuksella. Kokonaisuutana vertailun liikennevakuutuksissa on eri vakuutusyhtiöiden kesken muutamien kymmenien eurojen ero, mutta täyskaskossa enimmillään yli 200 euroa. Eroja voi pitää siis merkittävinä.

Hintoja vertailtaessa on hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöillä voi olla omia etuohjelmia jotka alentavat vakuutusten hintoja, jos samassa yhtiössä on useampia vakuutuksia. Taulukon hinnat ovat myös normaalihintoja, eivätkä sisällä esim. oletusta kausittaisesta seisonnasta talven ajaksi jolloin vakuutushinnasta saisi hieman alennusta. Myös vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöissä on eroja, jotka kannattaa ehkä huomioida (ks. esim. EPSI Rating vakuutusyhtiöasiakkaiden tyytyväisyyskysely).

Katsoimme hintoja myös mopoautolle, jolle useimpien vakuutusyhtiöiden tapauksessa oli vaikeampaa saada suoraan hintaa, joten jätimme mopoauton pois vertailusta. Esimerkiksi OP-vakuutuksella mopoauton liikennevakuutuksen hinnaksi tulisi n. 530 euroa ja täyskaskolle yli 1500 euroa. Hintaa katsottiin myös vuoden 1992 Honda Monkeylle, jonka liikennevakuutuksen hinta oli muutaman vakuuttajan tapauksessa 20-30 euroa vertailun mopoja edullisempi.

Katso myös muut Pankkiasiat.fi hintavertailut