Mobiilimaksamisen eli matkapuhelimella maksamisen suosio on nousussa ja erilaiset maksusovellukset lisääntyvät koko ajan. Suomessa suosituimpia sovelluksia tähän tarkoitukseen ovat OP-ryhmän Pivo, Danske Bankin Mobile Pay, Elisan lompakko ja DNA Täpäkkä. Nämä ovat erityyppisiä maksamisen tai maksuseurannan mobiilisovelluksia, jotka voivat hyödyttää käyttäjää tarpeesta riippuen.
Tästä artikkelista on uudempi versio: Mobiilimaksaminen - Mobiililompakot vertailussa
-
Pivo on mobiilisovellus jolla voi pitää kirjaa omista maksutapahtumista ja tilitiedoista. OP:n asiakkaat voivat lisätä Pivoon maksukortteja ja seurata näiden tietoja. Myös muiden pankkien asiakkaat voivat käyttää Pivoa, mutta he eivät voi liittää omia kortti- tai tilitietoja sovellukseen. Pivoon kuuluu PINS ja CityShopper etuohjelmien seuranta, joita voivat käyttää kaikkien pankkien asiakkaat ja he voivat seurata etuohjelmien tietoja, jotka liittyvät eri maksutapahtumiin.
-
Mobile Pay on Danske Bankin sovellus, jolla voi maksaa puhelinnumeron avulla eikä tilitietoja tarvitse. Dansken mukaan sillä voi esimerkiksi jakaa ravintolalaskun tai lähettää rahaa nopeasti ja kätevästi toiselle käyttäjälle. Mobile Pay sovellusta voivat käyttää kaikkien pankkien asiakkaat.
-
Elisa Lompakko on nopean maksamisen keino, jolla voi maksaa joko nettimaksukortilla, maksutarralla rai rahaviestillä, kun lompakkoon on siirretty rahaa. Nettimaksukortilla voi maksaa verkkokaupoissa ja sitä ei voi varastaa, koska "kortti" on virtuaalinen ja ostotapahtumakohtainen. Maksutarra on esimerkiksi puhelimen kylkeen liimattava tarra lähimaksamiseen, jota heilauttamalla maksupäätteen vieressä voi maksaa alle 25 euron ostokset ilman tunnusluvun näppäilyä. Rahaviestillä voi lähettää Mobile Payn tavoin rahaa mihin tahansa puhelinnumeroon valitsemalla vastaanottajan ja kirjoittamalla summan. Muita lompakkoon kuuluvia palveluita ovat Saunalahti/Elisa liittymän rahanlataus, tekstarikuitti ja sillä voi lukea myös HSL matkakortin tiedot sekä hakea 300 € luottorajaa. Lompakko perustuu Mastercard Paypass tekniikkaan, eikä käyttäminen vaadi Elisan asiakkuutta. Lompakon käyttämisestä voi tulla palvelumaksuja mm. rahansiirrosta lompakkoon ja nettimaksukortin käytöstä.
-
DNA Täpäkkä on sovellus jolla voi maksaa virtuaalisella Visa-kortilla netissä, tai siirtää rahaa toiselle Täpäkkä-käyttäjälle omalta Täpäkkä-tililtä. Halutessaan käyttäjä voi tilata fyysisen Täpäkkä Visa-prepaidin, jolla voi maksaa kaupassa tai nostaa rahaa automaatilta aivan kuten normaalilla kortilla. Täpäkkään voi valita Viikkoraha-palvelun lapsille, jossa on saldon verran virtuaalista viikkorahaa.
Pivo on kätevä omaan maksuseurantaan- ja etuohjelmien pisteseurantaan, jolla voi suunnitella sekä tarkastella menojen vaikutusta omaan talouteen. Mobile Pay on nopea ja yksinkertainen maksusovellus, joka vähentää käteisen tarvetta ja helpottaa maksamista. Elisan Lompakko ja DNA:n Täpäkkä ovat monipuolisempia, jotka mahdollistavat laajasti eri maksutapoja. Toisaalta käytöstä seuraa pieniä palvelumaksuja. Mobile Pay, DNA Täpäkkä ja Elisan Lompakko Rahansiirto vaativat myös vastaanottajan rekisteröitymistä käyttäjäksi, mutta itse rahansiirto toiselle henkilölle on maksutonta. DNA:n ja Elisan palveluissa käyttäjälle tulee oma erillinen tili, joten maksaminen on turvallista eikä omia pankkitietoja tarvitse jakaa.
Kaikkiaan maksamisen mobiilisovellukset ovat käteviä jotka helpottavat rahan käyttöä ja seurantaa, sekä parantavat oikein käytettynä turvallisuutta. Onkin helppo ennustaa, että erilaiset maksusovellukset tulevat lisääntymään tulevaisuudessa ja kehittyvät edelleen. Toistaiseksi ne eivät ole levinneet vielä laajasti suuren yleisön keskuuteen.
Tästä artikkelista on uudempi versio: Mobiilimaksaminen - Mobiililompakot vertailussa