Halvin matkavakuutus? -Matkavakuutusvertailu 2017

matkavakuutusten hintavertailu [kuva]

Matkavakuutusten hintavertailu on tullut jälleen ajankohtaiseksi viileän kesän johdosta, mutta myös mahdollisesti tulevan talven matkan suunnittelussa. Viimekertaisessa reilun parin vuoden takaisessa vertailussa oli mukana seitsemän vakuutusyhtiötä, joista halvimmalla matkavakuutuksen sai AIG:ilta ja Fennialta. Matkavakuutusten hinta riippuu kuitenkin vahvasti siitä, mitä ja kuinka paljon vahinkoa se kattaa, joten pelkkä hinta ei kerro kaikkea. Katsomme tilanteen nyt uudestaan.

Hintavertailussa on mukana vain määräaikaiset matkavakuutukset, jotka ovat edullisempia kuin jatkuvat matkavakuutukset. Tämänkertaisessa matkavakuutusvertailussa on oletettu, että matka kestää kaksi viikkoa tai alle 45 vuorokautta riippuen vakuutusyhtiöstä mitä on valittavissa. Jos kohdemaa on valittavissa, laitoimme maaksi oletuksena Thaimaan. Jos maa ei ole konfliktialue tai muuten vaarallinen maa eikä myöskään Yhdysvallat (jonne vakuutukset usein kalliimpia kuin muualle), eivät hinnat yleensä poikkea maan perusteella paljoakaan.

Vertailussa on lisäksi oletettu, että henkilö on 30-40 vuotias suomen kansalainen jolla on voimassaoleva kela-kortti. Lomailu on normaalia lomailua, eikä sisällä vaarallisia lajeja. Useat vakuuttajat myöntävät pyynnöstä lisäturvia matkavakuutukseen vaarallisille urheilulajeille tms. jotka vaikuttavat usein merkittävästi hintaan.

Matkavakuutusten hintavertailun tulokset ovat ao. taulukossa. Hinnat ovat ilmoitettu matkustaja- ja matkatavaravakuutukselle, sekä myös pelkälle matkustajalle. Hintojen alapuolella näkyvät niitä vastaavat maksimikorvaukset, sekä mitä vakuutusturvaan kuuluu. Kattavuuksia ei ole listattu tarkasti, esim. lennolta myöhästymisen lisäksi jotkut vakuuttajat tarjoavat turvaa myös myöhästyneille matkatavaroille. Tärkeää on myös huomata, että korvausmäärät ovat rajoitettuja, eli esim. matkavakuutuksesta korvataan välttämättömyystarvikkeita tai varastettua tavaraa tiettyyn rajaan asti, ei koko määrää. Nämä selviävät vakuutusehdoista, jotka kannattaa lukea erikseen.

matkavakuutusvertailu 2017.png

Tällä kertaa halvimman määräaikaisen matkavavakuutuksen saa AIG:ilta. Edullisia ovat myös IF ja Fennia, tosin Fennian maksimikorvausmäärät matkasairaudelle ja tapaturmille ovat muita pienempiä. IF:ille emme löytäneet kaikkia tietoja. AIG:lla kattavuustasoja on kolme, Pronssi, Hopea ja Kulta. Pronssitaso sisältää vain matkustajavakuutuksen, mutta tämä ei sisällä matkatapaturma- eikä sairauskorvausta, joten jätimme sen vertailusta pois. Vertailussa on mukana hopeataso joka oli vertailukelpoisin muiden kanssa, mutta tällä tasolla korvausmäärät ja ajat ovat jonkin verran muita pienempiä.

Pelkän matkustajavakuutuksen tapauksessa halvin matkavakuutus löytyy Fennialta, Turvalta ja Alandialta. Matkatavaravakuutuksen hinnat ovat laskettu 1000 euron tai sitä lähinnä olevaan korvausmäärään, joten maksimikorvausta säätämällä kokonaisvakuutuksen hintakin laskee selvästi. Määrät on valittu vertailuun "vertailtavuuden" mukaan kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa. Kattavuudeltaan kaikki matkavakuutukset ovat pääosin samansisältöisiä, mutta joitakin poikkeavia lisäturvia löytyy samaan hintaan riippuen vakuutusyhtiöstä. Vertailu antaa kuitenkin hyvän kuvan hinnoittelujen eroista, mutta loppujen lopuksi hintaerot eivät ole kovin suuria.

Hintoihin voivat vaikuttaa myös vakuutusyhtiöiden keskittämisedut, jolloin matkavakuutuksista saa alennusta jos muitakin vakuutuksia tai asiointia on samassa yhtiössä tai konsernissa. Kuten olemme vakuutusvertailujen yhteydessä painottaneet, ei pelkkää hintaa kannata välttämättä tuijottaa, vaan myös vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjä voi olla arvokasta vilkaista. Suuntaa saa esim. FINE:n vakuutusyhtiöiden tyytyväisyystutkimuksista.

Katso myös aiempi matkavakuutusvertailu, jossa laajemmin tietoa vakuutusten sisällöstä.

Katso myös muut Pankkiasiat.fi:n vakuutusvertailut ja pankkivertailut.